Belföld

Eljárás indított Brüsszel nyolc EU-tag ellen

Szabálysértési eljárást indított az Európai Bizottság hétfőn az Európai Unió nyolc tagországa ellen. Az ok a szolgáltatások szabadságának eseti korlátozása, illetve a külföldiek megkülönböztetése bizonyos szakmákban vagy ágazatokban.

Spanyolország, Írország és Portugália még nem hajtotta végre azt az uniós rendelkezést, amely a szerzői jog terén az állami igénybe vételre vonatkozik.

Olaszországot és Luxemburgot a bizottság beperelte az EU saját bíróságánál, az Európai Bíróságnál, mert még mindig nem tettek eleget egy korábbi, a szabadalmaztatás területén tevékenykedőkkel szembeni egyenlő elbánást előíró ítéletnek. E két országra Brüsszel bírság kiszabását is kérte a régóta húzódó ügy miatt.

A szolgáltatások szabadságának mond ellent a bírósági eljáráson kívüli adósságbegyűjtéssel foglalkozó olasz szabály – az Európai Bizottság ezt is az Európai Bíróságon támadja meg.

Rómát elmarasztalták azért is, mert bizonyos biztonsági tevékenységeknél pozitívan megkülönbözteti a hazai szolgáltatókat. Ausztriának azért kell a luxemburgi bíróság elé állnia, mert bizonyos berendezések felülvizsgálatát csak helyi cégek láthatják el. Németországnak és Luxemburgnak az uniós bíróságnál kell választ adnia arra, hogy a pszichoterápiával foglalkozók, illetve az ügyvédek esetében miért alkalmaznak eltérő szabályokat a helyi és a külföldi érdeklődőkkel szemben.

Franciaország ellen is eljárást indított a brüsszeli testület, mert kedvezményeket ad olyan létesítményeknek, amelyek vízenergiával működnek – ez a letelepedési szabadsággal összefüggő uniós elveket sérti Brüsszel szerint.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy szükség van a szigorra, mert amennyiben az uniós szabályokat nem alkalmazzák teljes egészében az EU minden tagországában, csorbát szenvedhet az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke szabad áramlása, és végső soron nem működhet teljes gördülékenységgel az EU egységes belső piaca sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik