Belföld

Céges mobil – halló, adó?

Uniós normákba ütközik az áfa-törvénynek az a passzusa, amely a telefon forgalmi adó visszaigénylését szabályozza. Ha módosítják a törvényt, az tízmilliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek.

A néhány hete kihirdetett áfa-törvény szerint jövőre a céges mobiltelefon forgalmi adójának 50 százalékát igényelheti vissza a társaság, szemben az eddig hatályos szabályozásban foglalt 70
Céges mobil – halló, adó? 1

százalékkal. Ez nem állja ki az uniós szabályozás próbáját – állítja Földes Balázs, a KPMG szakértője.


Az Európai Unióban ugyan nincs egységes adószabályozás, a levonható áfa mértékére vonatkozóan sem, de létezik egy, a területet átmenetileg rendező 1977-es EGK-irányelv, amely az áfa-levonások terén a végleges közösségi szabályozás életbe lépéséig a tagállamok saját hatáskörébe utalja a levonható áfa nagyságáról szóló rendelkezés jogát. Ugyanakkor ezt az elvet részben felülírja az Európai Bíróság joggyakorlata: e szerint szigorítani nem lehet a levonhatóságon, csak könnyíteni!








Hol egy bátor adózó?
Mindenekelőtt egy bátor magyar adózóra lenne szükség ahhoz, hogy valóban uniós normákat szegő jogszabályrészt megváltoztassák – mondta el a FigyelőNetnek Oszkó Péter, a Deloitte partnere. Az adószakértő szerint egy társaságnak vállalnia kellene, hogy szembeszáll az adóhatósággal, és annak a vonatkozó jogszabályok miatti első, majd másodrendű elutasító határozatával dacolva bíróságra viszi az ügyet. Ekkor a magyar bíró uniós bírósághoz fordulhat, amely valószínűleg jóváhagyja a keresetet. Ez azonban éveket is igénybe vehet, s addig az adózónak be kell fizetnie tartozásait, s csak azután kaphatja vissza. Tehát az ügy gyakorlati kivitelezése jelenti az igazi problémát – összegezte észrevételeit Oszkó.

A jogszabály jó


A pénzügyi tárca nem kíván változtatni a január elsejétől hatályos jogszabályon, mivel álláspontja szerint az megfelel az uniós szabályoknak – mondta a FigyelőNet kérdésére Pichler Ferenc, a tárca szóvivője. Pichler arra is rávilágított, hogy a szabályozás 2004 januárjával pozitív irányba változott.


A korábbi gyakorlat szerint a magánbeszélgetések után a céges mobil esetében személyi jövedelemadót, illetve társadalombiztosítási járulékot kellett fizetni. 2004-ben a céges telefonköltség 70 százaléka után visszaigényelhetővé vált a forgalmi adó, míg a maradék 30 százaléknyi, úgynevezett magánbeszélgetésre sem kellett járulékot fizetni. Ez a 2005. január elsejével hatályba lépő szabályozás szerint úgy módosul, hogy immár csak a telefonálás fele után lehet visszaigényelni az áfát.

Amennyiben mégis módosítanák az áfa-szabályozást az csak pozitív irányba történhet, ugyanis alapesetben évközben nincs mód az adózót hátrányosan érintő módosítás foganatosításra. A jogszabály csak úgy módosulhat, hogy visszaállítja az idei állapotot. Az így keletkező, 20 százalékpontnyi áfa-bevételkiesés mértéke tízmilliárd forint. Pichler szerint, amennyiben a jogszabályt valaki megtámadná az Európai Bíróságon, akkor sem valószínű, hogy jövőre végére érnének az ügynek.


Kieső bevételek


A pénzügyi tárca az adótörvények benyújtásakor még másfajta szabályozással számolt. Eszerint a munkáltatónak részletes nyilvántartást kellett volna kérnie a szolgáltatótól, és adminisztratív módon kiszűrni a magáncélú beszélgetések telefonszámait. Majd ezek után társadalombiztosítási és a munkaadói járulékot, illetve egészségügyi hozzájárulást kellett volna fizetnie. Átalányszámítás esetében megmaradhatott volna a 70 százalékos áfa-levonás mértéke, de a korábbi évek gyakorlatával szemben nem a munkavállaló, hanem a munkaadó fizette volna a terheket. Ez Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint akár 27 milliárdos többletterhet is jelenthetett volna a vállalkozásoknak. A pénzügyi vezetés végül beadta a derekát, és döntött a nagyobb, s vélhetően biztosabb áfa-bevétel mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik