Belföld

Basescu letette az esküt, Nastase az alsóház elnöke lett

Hétfő este letette a hivatali esküt Traian Basescu román államfő, aki az elnökválasztás szoros eredménnyel zárult decemberi második fordulójában nyerte el a tisztséget. Az egykori bukaresti polgármester legfőbb vetélytársát, Adrian Nastasét, a román parlament alsóházának elnökévé választották - szerfelett viharos körülmények között - írja az MTI.

Basescu a román parlament bukaresti épülete előtt rendezett ünnepélyes beiktatáson mondta el az államfői eskü szövegét.

A bukaresti polgármesteri tisztségből az államfői székbe emelkedett Basescu ünneplő hívei előtt ígéretet tett, hogy felszámolja az országát behálózó korrupciót és szegénységet, felkészíti Romániát a 2007-re tervezett európai uniós csatlakozásra.

Basescu Románia harmadik államfője az 1989-es rendszerváltozás óta, megbízatása öt évre szól. Hivatalba lépésével távozott az elnöki tisztségből Ion Iliescu, aki a kommunista rendszer bukása óta eddig kétszer töltött be – négyéves – elnöki megbízatást, két évig pedig ideiglenes államfő volt.

Basescut a román elnökválasztás december 12-i második fordulójában választották államfővé: a politikus a leadott voksok 51,23 százalékát szerezte meg vetélytársával, Adrian Nastase leköszönő kormányfővel szemben, aki a szavazatok 48,77 százalékát kapta meg.

Az új román elnök beiktatását késleltette, hogy a november végén újjáválasztott törvényhozásban előzőleg – viharos körülmények között – megválasztották az alsóház és a felsőház elnökeit. Az előbbi tisztségre Nastasét, az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt vezetőjét választották meg, míg a felsőházban megerősítették tisztségében Nicolaie Vacaroiu eddigi házelnököt. A választást mindkét házban heves vita előzte meg, s a Basescu vezette jobbközép D.A. szövetség képviselői egyik esetben sem vettek részt a voksolásban arra hivatkozva, hogy nem biztosították annak titkosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik