Belföld

Nincs több magyar katona Irakban

Elhagyta Irakot hétfőn, magyar idő szerint fél háromkor, a Magyar Honvédség Szállító Zászlóaljának utolsó katonája - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kommunikációs Igazgatósága

“Ezzel a szállító zászlóalj személyi állományának, felszereléseinek és technikai eszközeinek a hadszíntérről való átcsoportosítása rendben, az előzetes terveknek megfelelően lezárult” – áll a HM közleményében.

Mint olvasható, “a Magyar Honvédség idei legnagyobb manővere során a háromszáz katona – a menetoszlopok biztosítását is önállóan végrehajtva – mintegy 80 konténer felszerelési anyagot szállított magával 106 technikai eszközön az iraki Al Hillah és Kuvait közötti 670 km-es úton baleset, vagy bármely rendkívüli esemény bekövetkezése nélkül”.

Jelenleg a katonák egy Kuvaitban lévő amerikai átmeneti bázison készletezik, csomagolják személyi felszerelésüket és készülnek a kivonás következő lépcsőjének végrehajtására, a hazautazásra. “A Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj minden katonája hazaérkezik az ünnepekre, míg a járműveiket és a felszerelési eszközök egy részét jövő év elején szállítják haza” – áll a közleményben.

Az első magyar katona 2003 júliusában érkezett meg az Irak középső részén, Babilon tartományban lévő Al Hillahba. Az elmúlt másfél évben a Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj mindösszesen 642 szállítási feladat során 50 ezer tonnányi árut – humanitárius segély, élelmezési, ruházati, erődítési anyagok – szállítva 2,5 millió kilométert tett meg – olvasható. “Az utolsó hadosztályérdekű szállítást december 15-én hajtották végre, 24 konténert szállítva Babilonból a hadosztályparancsnokság új, Ad Diwanijah-i székhelyére. A költöztetés során a zászlóalj 511 konténert szállított, bennük 6250 tonnányi felszereléssel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik