Belföld

Milliárdos büntetés és hivatali aggályok a Mol-csoportnál

Az ármeghatározásában fellelhető rendellenességek miatt a szlovák állam 1,3 milliárd koronás (8,3 milliárd forintos)büntetéssel fenyegette meg a Slovnaft szlovákiai olajfinomítói vállalkozást, amely 98 százalékban a Mol tulajdonában van. Az anyacéget pedig a hazai hivatalok hozhatják nehéz helyzetbe azzal, ha nem hagyják jóvá a gázüzletág eladását.

Hétfőn a Reuters hírügynökség idézte a Slovnaft vezérigazgatóját, Vratko Kassovicet, aki azt közölte, hogy fellebbeznek a büntetés ellen nemzeti és nemzetközi fórumokon egyaránt. Jó két hete már, hogy híre ment: a szlovák kormány letörni készül a Slovnaft domináns helyzetét a szlovák benzinpiacon. Akkor a pénzügyminisztériumi rutinvizsgálat keretében a Slovnaft árpolitikáját vizsgálták és eredményt az év vége felé ígértek.


Milliárdos büntetés és hivatali aggályok a Mol-csoportnál 1

Fotó: MTI

A szlovák versenyellenőrzési hivatal (PMU) az üzemanyag-készletezés terén is nagyobb versenyt szeretne, úgy véli, e téren a Slovnaft ugyancsak uralmi helyzetben van. Az olajfinomító és üzemanyagtöltő-állomás üzemeltető Slovnaft öt nagy tárolótartályt üzemeltet, amelyet még a Benzinol cég 1998-as felvásárlásakor szerzett. A PMU szerint a Slovnaftnak ebből három tartályt bérbe kellene adnia, miközben a cég cáfolja, hogy ezek révén jelentős piaci előnyre tenne szert.

A Mol Rt. 98 százalékos tulajdonában lévő Slovnaft 7,9 milliárd koronára (199 millió euróra) növelte adózott eredményét az év első kilenc hónapjában. Tavaly egész évben 2,385 milliárd szlovák korona volt az adózott eredménye egyszeri tételekkel együtt.

Hazai akadályok

Jóllehet még az engedélykérelem beadásának határideje sem járt le, és a társaság be sem nyújtotta a gázüzletág eladásának jóváhagyására vonatkozó kérelmet, a Bloomberg hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy veszélybe kerülhet a november elején tető alá hozott tranzakció. A hírek szerint sem a Magyar Energiahivatal, sem a Gazdasági Versenyhivatal nem adná meg a szükséges engedélyeket. Az indoklásról egyelőre nincs hír, sőt az Energiahivatal hétfőn közleményben ismertette hivatalos álláspontját, amely szerint egyelőre semmilyen hivatalos álláspontjuk nincsen a kérdésben.

A Világgazdaság ugyanakkor úgy tudja, hogy a hivatalok nemcsak igent vagy nemet mondhatnak, hanem feltételekhez is köthetik a tranzakció jóváhagyását, amit minden bizonnyal komoly vizsgálat előz majd meg. Szakértők szerint ugyanis a Mollal szerződött E.On Ruhrgasnak már e tranzakció nélkül is igen komoly érdekeltségei és nagy befolyása van a magyar, illetve a kelet-közép-európai piacon.

A nem hivatalos információkat a Mol egyelőre nem kívánta kommentálni. Mint Bacsur György, a társaság kommunikációs igazgatója a FigyelőNet kérdésére elmondta: tudják, hogy engedélyköteles tranzakcióról van szó, a kérelmet a határidő lejárta előtt rendben be is fogják nyújtani, de csak az ezt követő hivatalos döntéssel kívánnak foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik