Belföld

Kína csökkenti vámtarifáit

A kínai államtanács jóváhagyta az általános vámtarifa mértékének fél százalékpontos csökkentését, így az a jövő évtől 9,9 százálékra csökken, a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) kötött kínai piacnyitási egyezménynek megfelelően.

Ezzel az általános kínai vámtarifa csak 0,1 százalékkal haladja majd meg a WTO-val megállapodott 9,8 százalékos szintet.

Az általános vámcsökkentés 900 importkategóriára vonatkozik: január 1-től a mezőgazdasági termékek átlagos vámja 0,3 százalékponttal 15,3 százalékra csökken, a feldolgozóipari termékekké 0,5 százalékponttal, 9,0 százalékra.

Kínát 2001 végén vették fel a WTO-ba, miután beleegyezett, hogy piacát fokozatosan megynyitja a nemzetközi kereskedelem és befektetések előtt.

A WTO-val kötött megállapodás részeként Kínának 2010-ig 9,8 százalékra kell csökkentenie az általános vámtarifa mértékét, a WTO csatlakozáskori 15,3 százalékról. Az ország 2002-ben 11 százalékra, majd tavaly 10,4 százalékra mérsékelte az általános vámtarifát, a fokozatos csökkentés részeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik