Belföld

Újabb Telekom-pakett kerülhet a piacra

A német állam 1,6 milliárd euró értékben Deutsche Telekom (DT) részesedésének újabb 3,3 százalékát adta el a KfW-nek, az állami fejlesztési bankügynökségnek, a kormány privatizációs ügynökének.

A most megszerzett 138,3 millió Telekom-részvénnyel a KfW már a Deutsche Telekom 641,7 millió részvényét birtokolja, vagyis a cég 15,3 százalékát.

A KfW elnöke még a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy bankja 2 milliárd euróig terjedő értékben készül megszerezni Deutsche Post és/vagy Deutsche Telekom részvényeket még az idén a német államtól. Azt is közölte, hogy az ügyletek lebonyolításáról egyelőre folynak a tárgyalások.

A múlt hét végén a Welt am Sonntag olyan értesülést közölt, hogy a német állam 1,5 milliárd euró értékben ad el Deutsche Post részesedéséből a KfW-nek ezen a héten.

Németország, amely a két korábbi állami cégben még meglevő összes részvényét el akarja adni 2006 végéig, hagyományosan először a KfW-nek adja át részesedéseit, majd később – kedvező piaci feltételek esetén – a bank szervezi meg a részvények tőzsdei kibocsátását.

A KfW utoljára októberben összesen mintegy 4,5 milliárd euró értékben részvényeket, illetve részvényre szóló opciós jegyeket (warrant) adott el a Deutsche Telekom részéből intézményi befektetőknek.

A KfW jelenleg a Deutsche Telekom 15,3 százalékát és a Deutsche Post több mint egyharmadát birtokolja. A német állam további egyötöd rész tulajdonosa a Deutsche Postban, és még 22,8 százalék birtokosa a Deutsche Telekomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik