Belföld

Ismét MÁV-kocsikat újíthat fel a Bombardier

Újabb, 3,6 milliárd forint (14 millió euró) értékű megrendelést kapott a Magyar Államvasutaktól 41 darab Bhv típusú elővárosi vasúti kocsi felújítására a Bombardier MÁV Kft. A társaság augusztusban 36 hasonló vasúti kocsi felújítására kötött 3,4 milliárd forint értékű szerződésben szereplő opciót hívta le.

A 41 darab vasúti kocsi felújítását a kanadai Bombardier Transportation Inc. többségi tulajdonában lévő Bombardier MÁV Kft. dunakeszi járműépítő- és javító üzemében végzik el. A tervek szerint a munkák 2005. december végére fejeződnek be. A felújítás egyben modernizációt is jelent és 15 évvel hosszabbítja meg a kocsi élettartamát.

Ezzel a megrendeléssel, az eredetileg is Dunakeszin gyártott Bhv kocsik közül 1998 óta 257 darabot újítottak, illetve újítanak fel a MÁV számára. Ezek közül 177-et modernizáltak is. A 700 főt alkalmazó Bombardier megrendelői között van a MÁV-on kívül a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. (BKV), a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. (GySEV), és számos állami és magántulajdonú – görög, svájci, német, cseh, szlovák, osztrák, bolgár és orosz – vasúttársaság.

A Bombardier MÁV az idén 20 milliárd forint árbevétellel számol, mintegy 60 százalékkal többre az előző évinél. A növekedés jórészt abból a görög megrendelésből származik, amely 79 új vasúti kocsi gyártására szólt és amelyből 45 darabot már le is szállítottak a megrendelőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik