Belföld

Bush lett az év arca

George W. Busht, az Egyesült Államok elnökét választotta az Év Emberévé 2004-ben a Time magazin. A lap indoklása szerint az elnök kérlelhetetlen vezetési stílusa és meggyőző választási győzelme miatt lett, 2000 után immár másodszor az év embere.

A lap szerint mindenkinek el kell ismerniük, hogy ő az elmúlt ötven év egyik legbefolyásosabb elnöke. A Time magazin jelöltjei között volt George W. Bush mellett Karl Rove, az elnök befolyásos politikai tanácsadója, Michael Moore filmrendező (a Fahreinheit 9/11 című, Busht bíráló, s Amerikában nagy port felvert film rendezője), valamint Mel Gibson színész, filmrendező, akik ebben az évben a Passió című filmjével hívta fel magára a figyelmet, de a díjért versenyben voltak a bloggerek is.
Bush lett az év arca 1

Az év arca; Foto: AP


George Busht, a jelenlegi elnök apját 1990-ben választották az év emberévé, az indoklás szerint ekkor mesteri külpolitikájáért kapta a rangos kitüntetést. Tavaly az amerikai katonát tüntették ki a patinás amerikai hetilap díjával.


Ugyanakkor az 1927-ben alapított díj sokszor erős ellenérzéseket is kiváltott. Így akkor, amikor 1938-ban Adolf Hitler, 1939-ben és 1942-ben Joszif Sztálin, illetve 1979-ben, az iráni ajatollah, Khomeini lett a kitüntetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik