Belföld

A bankbetétekben bízunk leginkább

A pénzügyi befektetéssel rendelkezők Magyarországon továbbra is a legkockázatmentesebb befektetési formákat részesítik előnyben - mondta el Kozák Ákos a GfK Piackutató Intézet igazgatója egy 19 országra kiterejdő,a befektetési formákat elemző felmérés eredényeként .

A felmérés szerint a magyarországi megkérdezettek 63 százalékának egyáltalán nincs pénzügyi befektetése, a többi régióbeli ország közül Lengyelországban 86 százalék, Csehországban pedig 43 százalék a pénzügyi befektetéssel nem rendelkezők aránya. Ausztriában viszont mindössze a reprezentatív mintán alapuló felmérésben részt vettek 15 százaléka, Németországban 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem rendelkezik pénzügyi befektetéssel.

A pénzügyi megtakarítással rendelkezők 22 százaléka bankbetétben és folyószámlán, 14 százaléka életbiztosításban, 10 százaléka nyugdíjalapban, 4-4 százaléka kötvényben, illetve részvényben tartja befektetéseit.

A vizsgált tizenegy nyugat-európai országban a lakosság 52, Közép-Európában 20, az Egyesült Államokban 39, Oroszországban 23, Törökországban pedig 9 százalék tartja takarékbetétben vagy folyószámlán a megtakarításait. Egyetlen kivétel Szlovénia, ahol a felnőttek 39 százaléka kötött életbiztosítást, és csak 37 százalék nyitott bankbetétet.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik