Belföld

Szeptemberben lesz az ENSZ-csúcs

A világ vezető politikusai jövő év szeptemberének közepén gyűlnek össze New Yorkban, hogy áttekintsék az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak megvalósítási folyamatát - döntött az ENSZ-közgyűlés pénteken.

Az ENSZ-tagállamok csúcstalálkozóját 2005. szeptember 14-16. között tartják New Yorkban, és a világ vezető politikusai ugyanúgy, kerekasztal formátumban ülnek össze, miként 2000-ben a millenniumi nyilatkozat elfogadásakor. Az értekezlet megelőzi, mintegy nyitánya lesz a világszervezet létrehozásának 60. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségsorozatnak.

Ami az ENSZ-közgyűlés hagyományos, az állam- és kormányfők részvételével folyó általános politikai vitáját illeti, az a következő, 60. ülésszakon szeptember 17. és 23., illetve szeptember 26. és 28. között lesz.

A 2000. szeptemberi millenniumi csúcsértekezleten elfogadott nyilatkozatban fogalmazódnak meg a nemzetközi közösség azon tervei, amelyek a fejlődés érdekében a biztonságosabb és az életre alkalmasabb világ építését tűzik ki célul a kollektív biztonság és a globális partnerség megteremtésének révén.

A résztvevői kötelezettséget vállaltak arra, hogy megállítják a HIV/AIDS terjedését, általánossá teszik az alsófokú képzéshez való hozzájutást, valamint felére csökkentik 2015-ig a szegénységet. Ez utóbbi esetben elsősorban annak a hozzávetőleg egymilliárd embernek a sorsáról van szó, akik napi egy dollárnál kisebb összegből tengetik életüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik