Belföld

Mobilcéget szorongat az orosz adóhatóság

Az orosz adóhatóság újabb adótartozást kér számon a második legnagyobb orosz mobilszolgáltatón, a Vimpelcomon, ezúttal 323,4 millió dollárnak megfelelő összeget 2002-ről

A Prime-TASZSZ hírügynökség pénteki jelentése szerint az adóhatóság december 8-án nyitott frontot a Vimpelcom ellen, 158 millió dollárnyi hátralékot és büntetést követelve 2001-ről, megrázva a piacokat, amelyek attól tartanak, hogy a Jukosz-ügy nem egyedi eset.

A VimpelCom adószámlája a várható 2003-as követelésekkel együtt elérheti 650 millió dollárt is – latolgatják elemzők. A 2003-as évről az adóellenőrzés még hátravan.

A VimpelComnak benyújtott, egyelőre előzetes adószámlák növelik a befektetők aggodalmát bel- és külföldön egyaránt, hogy a Kreml más vezető cégekre is kiterjesztheti azt a módszert, amelyet a Jukosz olajóriás szétszedésére és az olajszektor állami ellenőrzésének részleges visszaállítására alkalmazott.

A Vimpelcom részvényeinek árfolyama a hírre 20 százalékot vesztett pénteken, majd a vesztesége 10 százalék körül állandósult. – Konstruktív tárgyalásokat folytatunk a korábbi követelésről, az újról pedig hivatalosan nem értesültünk – mondta Vimpelcom szóvivője pénteken. Az adóhatóság, mielőtt döntést hoz, köteles tárgyalni az érintettel.

Az állami ellenőrzésű norvég távközlési vállalat, a Telenor, amelynek 29 százaléka van a Vimpelcomban, aggodalmát nyilvánította a fejlemények miatt.

A 2001-es adókövetelés abból származik, hogy az adóhivatal szerint a Vimpelcom nem írhatja le költségként azokat a kiadásait, amelyek ügynöki tevékenysége miatt keletkeztek a százszázalékos leányvállalata, a KB Impuls számára végzett munkából. A Vimpelcom moszkvai koncessziója 1997 óta a KB Impulsnál van, de az orosz távközlési minisztérium ez év elején azt az álláspontot foglalta el, hogy ily módon a koncesszió nem teszi lehetővé a Vimpelcom moszkvai tevékenységét. A Vimpelcom a jövő év elején be akarja olvasztani a KB Impulsot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik