Belföld

Magyarország megnehezítheti Románia uniós csatlakozását

Egy magyar kérésre elfogadott uniós elképzelés szerint védzáradék érvényesíthető Romániával szemben, amennyiben nem teljesíti környezetvédelmi kötelezettségeit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök péntek este Brüsszelben összegezte az aznap zárult EU-csúcsértekezletet, amely többek között Románia csatlakozási tárgyalási folyamatát is lezárta. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország kérésére az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletének záródokumentumába bekerült az a módosítás, hogy amennyiben Románia nem teljesíti környezetvédelmi vállalásait az EU-csatlakozás kapcsán, akkor védzáradékokat lehessen ellene érvényesíteni.


Gurcsány szerint Magyarországnak és Romániának közös érdeke, hogy a Kárpát-medencét, illetve a Kárpátokon túli területeket megőrizék úgy, ahogy a természet adta. Mint elmondta, most pénteken levelet írt román kollégájának, Adrian Nastasének, köszönetet mondva azért, hogy Nastase leszögezte korábbi tárgyalásaikon: nem ért egyet a verespataki aranybánya megnyitásával. Gyurcsány kérte, hogy a román kormány továbbra is ezt az álláspontot képviselje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik