Belföld

Gyurcsány találkozik a pápával

Silvio Berlusconi különgépén pénteken este Brüsszelből Rómába érkezett Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő, akit szombaton magánkihallgatáson fogad II. János Pál pápa Vatikánban.

A magyar politikus és kísérete – minden jel szerint a brüsszeli EU-csúcs elhúzódása miatt – a korábbi tervekkel ellentétben nem menetrend szerinti járattal, hanem Silvio Berlusconi különgépén, az olasz kormányfővel együtt érkezett az esti órákban Róma Ciampino katonai repülőterére. Gyurcsány Ferencet szombaton délelőtt 11 órakor fogadja magánkönyvtárában a katolikus egyházfő. Előzőleg a svájci gárdisták sorfala köszönti a magyar miniszterelnököt a magas rangú vendégeknek kijáró ceremóniával az apostoli palota San Damaso udvarán.

A négyszemközti megbeszélést követően a vatikáni protokollszabályok szerint bemutatják a pápának a kormányfő feleségét, Dobrev Klárát, továbbá a magyar delegáció tagjait, köztük Somogyi Ferenc külügyminisztert és Hiller Istvánt, a nemzeti kulturális örökség miniszterét.

A pápai kihallgatást követően a magyar miniszterelnök Angelo Sodano bíborossal, vatikáni államtitkárral, a római kúria vezetőjével tanácskozik.

Gyurcsány Ferenc a látogatás alkalmából díszebédet ad a Római Magyar Akadémián, amelyre számos vatikáni vezető hivatalos, így az eszmecsere ott is folytatódhat a magyar-vatikáni államközi kapcsolatokról, a magyar kormány és az egyházak viszonyáról, illetve időszerű nemzetközi kérdésekről, elsősorban európai problémákról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik