Belföld

Váratlanul erősödött a német üzleti bizalmi index

A várt csökkenés helyett erősödött az Ifo decemberi üzleti bizalmi indexe, amely április óta a legmagasabb szintre, 96,2 pontra nőtt.

A jelenlegi üzleti feltételeket tükröző alindex 93,9 pontról 96,0 pontra emelkedett, a szakértők csökkenő mutatót, 93,6 pontot vártak. Ugyancsak kellemes meglepetést okozott a jövőbeli, hat hónapra szóló várakozások alindexe, amely 94,3 pontról 96,4 pontra erősödött, míg az elemzők gyengülés mellett 94,1 pontot vártak.


A Reuters által megkérdezett 26 elemző véleményének az átlagában 93,8 pont szerepelt a novemberi 94,1 pont után.

Hans-Werner Sinn, az Ifo elnöke rámutatott arra, hogy a decemberi üzleti bizalom a vizsgált négy szektor mindegyikében nőtt, így a feldolgozóipari, építőipari, nagykereskedelmi és kiskereskedelmi ágazatban.

Az Ifo intézet egyik közgazdászának véleménye szerint a mutató decemberi javulása azután, hogy az előző öt hónap közül négyben romlott a mutató, jelezheti a gazdasági növekedési ütem lassulásának végét. Egyben arra is utal, hogy az euró erősödésének csak korlátozott hatása volt, az alig befolyásolta az exportvárakozást, amely némi csökkenés ellenére stabil maradt decemberben.

Az Ifo index közzététele után az euró erősödött: 1,3300 magasságba szökött a dollárhoz képest az adatközlést megelőző 1,3270 dollárról.

Az Ifo üzleti bizalmi indexe 7 ezer cég megkérdezése alapján készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik