Belföld

Az útépítések húzták az egész építőipari ágazatot

Közlekedési beruházásoknak és a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének köszönhető, hogy az építőipar termelése növekedett októberben , a többi alágazat ugyanis gyengén szerepelt.

Az építőipari termelés volumene 2004 októberében kiigazítatlan adatok alapján 5,4 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 6,8 százalékkal nőtt 2003 októberéhez képest – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közzétett adatok szerint az év első tíz hónapjában a termelés 6,3 százalékkal emelkedett 2003 azonos időszakához viszonyítva. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés októberben 3,4 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése októberben 12,9 százalékkal emelkedett, az első tíz hónapban összesen 12,7 százalékkal volt magasabb az előző évi alacsony bázisnál. Az alágazat termelésének emelkedését továbbra is a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése okozza.

Az épületgépészeti szerelés termelése októberben 1,8 százalékkal maradt el a 2003. októberi magas bázistól. Az alágazat termelése az évkezdettől számítva kismértékben, 0,5 százalékkal emelkedett.
A befejező építés termelése októberben jelentősen, egyötödével maradt el az egy évvel kiugróan magas adattól, az évkezdettől számítva 10,5 százalékkal lett kisebb. Az épületek építésének volumene októberben 9,7 százalékkal, az év első tíz hónapjában 2,9 százalékkal csökkent.

Az egyéb építmények építése ezzel szemben októberben 26,5 százalékkal, évkezdettől 19,8 százalékkal emelkedett, elsősorban a közlekedésfejlesztési beruházásoknak köszönhetően.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése január–októberben a Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt (17,9 százalékkal).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik