Belföld

Ötvenegy új törvényre készül tavasszal a kormány

Ötvenegy törvény szerepel a kormány tavaszi jogalkotási programjában. A tárcák a téli parlamenti szünet alatt áttekintik a nemzetközi szerződésekkel összefüggő és az Országgyűlés döntését igénylő feladatokat is.

A parlament 51 törvényjavaslatot tárgyal a tavaszi ülésszakban a kormány jogalkotási programja alapján. A miniszterelnök által az Országgyűlés elnökének megküldött programból kiderül, hogy az 51 törvényjavaslatból öt már a Ház előtt van, tíz előterjesztés tárgyalása pedig attól függ, hogy meglesz-e az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség.

A kormányzati kezdeményezések többsége hatályos törvény, illetve törvények módosítását tartalmazza, sok esetben jogharmonizációs céllal. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arról is tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, hogy a tárcák a téli parlamenti szünet alatt áttekintik a nemzetközi szerződésekkel összefüggő, 2005 első fél évére vonatkozó és a Ház döntését igénylő feladatokat, és erről a tavaszi ülésszak kezdetéig tájékoztatást adnak.

Márciusban születhet döntés a távoltartásról

A program szerint márciusban határoz az Országgyűlés a 4-es metró második szakaszának állami támogatásáról és a személy- és vagyonvédelmi, illetve a magánnyomozói tevékenységről szóló törvényjavaslatokról. Az Országgyűlés márciusban dönthet azokról a törvénymódosításokról, amelyek a családon belüli erőszak elleni fellépés érdekében a távol tartás intézményét szabályoznák.

A jogalkotási program szerint várhatóan áprilisban döntenek a képviselők a felsőoktatásról szóló előterjesztésről. A javaslat célja olyan intézményrendszer kialakítása, amely képes alkalmazkodni a fenntartó által meghatározott finanszírozási rendszerhez, és amelyben egyidejűleg megteremtődnek a piackonform működés feltételei.

Májusban jöhet létre a praxisalap

Májusban dönthetnek a képviselők az önálló orvosi tevékenységről szóló javaslatról, amely úgynevezett praxisalapot hozna létre a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek területén élő lakosság ellátását vállaló orvosok praxishoz jutásának támogatása érdekében.

Az Országgyűlés várhatóan júniusban határoz a kereskedelemről, az elektronikus információszabadságról, valamint az állami vagyon egységes kezeléséről szóló törvényjavaslatról.
A kétharmados támogatást igénylő előterjesztések között szerepel többek között az alkotmány módosítása, valamint az Alkotmánybíróságról, a jogalkotásról, a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló javaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik