Belföld

Számviteli eszközökkel rendezi helyzetét a Malév

A mérlegben alulértékelt eszközök felértékelésével rendezi a Malév Rt. a tőkehelyzetét - derül ki az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) pénteki közleményéből.

A magyar nemzeti légitársaság pénteken tart rendkívüli közgyűlést, amelyen a személyi kérdések mellett a tőkehelyzet rendezése is napirendre kerül.

Az ÁPV Rt. csütörtökön közölte, hogy nincs szó Sándor László elnök-vezérigazgató menesztéséről, az igazgatósági tagok cseréjéről döntenek a tulajdonosok.

A Malév jegyzett tőkéje 3,5 milliárd, saját tőkéje az auditált mérleg szerint 2003 végén 2,6 milliárd forint volt.

A privatizációs szervezet közleménye “.. az eszközök átértékelése olyan tartalékot jelent, amely a számviteli törvény előírásaival összhangban, a mérlegben történő megjelenítésen keresztül biztosíthatja a légitársaság tőkeszerkezetének rendezését. Ennek a megoldásnak a további előnye, hogy az eddigiektől eltérően nem igényel költségvetési forrásokat.”

Az ÁPV Rt. csütörtökön áttekintette a légitársaságnál lefolytatott vizsgálatot, amelynek eredménye alapján az adófizetők pénzét kímélő új megoldást javasol a Pénzügyminisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntéshozóinak.

A javaslatban az ÁPV Rt. nem támogatja azt, hogy – a korábbi kormányhatározatban bizonyos feltételek teljesülése esetén folyósítható – három milliárd forint tulajdonosi támogatást megkapja a légitársaság. Ugyanakkor az ÁPV Rt. szükségesnek tartja a Malév már elfogadott stratégiája, ezen belül a 2005. évi üzleti terv átdolgozását, hogy a légitársaság működési veszteségeit előidéző okokat megszüntessék.

Az ÁPV Rt. közölte, hogy széleskörű, a társaság teljes tevékenységére kiterjedő, alapos vizsgálatot végzett és megállapította, hogy a Malév első nyolc havi forgalmi- és eredménytervei, a rendkívül feszített éves tervnek megfelelően, időarányosan teljesültek.

A privatizációs szervezet megállapítása szerint a 2003. évi kiugróan magas veszteséget a légitársaság belső hatékonyság-javítása révén sikerült jelentősen csökkenteni. Ennek ellenére 2004. év végéig a nullszaldó elérésének, valamint a tartósan jövedelmező gazdálkodás feltételeinek megteremtését kielégítő biztonsággal még nem lehetett prognosztizálni. Ebben külső piaci tényezők is jelentős szerepet játszottak – írta az ÁPV Rt. közleménye.

Az ÁPV Rt. igazgatósága azt is megállapította, hogy a légitársaság életében fordulópontot jelentő 2004. évben, a rendkívül nehéz piaci feltételek ellenére a Malév Rt. alapvetően megfelelő válaszokat adott az üzemanyagárak emelkedésével, a fapados légitársaságok előretörésével kapcsolatos kihívásokra. Növelte forgalmát és megőrizte piaci részesedését. Finanszírozása és fizetőképessége stabil, a társaság támogatására tehát ezen a területen nincs szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik