Belföld

MVSZ: megint nem jó!

Az eddig újraszámolt szavazatok alapján elenyésző a tévesen regisztrált voksok száma. Az MVSZ kételkedik abban, hogy valóban újraszámlálják a szavazatokat, ezért ismét az LB-hez fordul

A Magyarok Világszövetsége ismét jogorvoslatot fog kérni a Legfelsőbb Bíróságtól, mert úgy látja, hogy az érintett szavazókörök többségében nem számolják újra a szavazatokat. Rácz Sándor, az MVSZ tiszteletbeli elnöke pénteken kijelentette, hogy a szavazóköri jegyzők, illetve jegyzőkönyvvezetők nem hajtják végre a Legfelsőbb Bíróság határozatát, amelyben elrendelte a szavazatok újraszámlálását. A szavazatszámlálást úgy kerülik ki, hogy a szavazóköri szavazatszámláló bizottságok megszavazzák és a szavazat alapján eldöntik, hogy újraszámolják, vagy nem számolják újra a szavazatokat.

LB: módosítasra várva

“Nemzetközi elvárás, hogy a választási, népszavazási ügyekben benyújtott kifogások elbírálása érdemben történjék meg. Miután pedig a legutóbbi népszavazás kapcsán a jogalkalmazói tapasztalatok alapvető problémákra utalnak, célszerű lenne, ha az Országgyűlés mielőbb áttekintené a választási eljárási törvény jogorvoslatra vonatkozó rendelkezéseit” – mondta Lomnici Zoltán, az LB és az Országos Igazságszolgáltatási tanács elnöke. A főbíró rámutatott: Európa-szerte egyedülállónak tekinthető a magyar választási törvénynek az a rendelkezése, amely szerint országos népszavazás esetén a több mint 11 ezer szavazóköri döntés ellen benyújtható valamennyi kifogás érdemi vizsgálatát a beérkezéstől számított 24 órán belül köteles elvégezni a Legfelsőbb Bíróság.

Pénteken délutánig mintegy 800 szavazatszámláló bizottság fejezte be a népszavazáson leadott voksok újraszámolását, döntő többségben nincs jelentős eltérés az első eredményhez képest, csupán egy-két szavazólap esetében tapasztaltak különbséget – mondta el az MTI-nek Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. “Pénteken délután három órára, fél négyre, 1.154-ből 800 szavazatszámláló bizottság végzett az újraszámlálással, és azt tapasztaljuk, hogy az eredmények döntő mértékben megfelelnek az első eredménynek, ahol eltérés van, ott egy vagy két szavazólap különbséget tapasztalunk” – mondta Rytkó Emília.

A péntek 14 órás határidőig a jegyzők a Legfelsőbb Bíróság döntésében érintett összes szavazatszámláló bizottságot értesítették, és mind az 1.154 bizottság kitűzte ülése időpontját.


A még hátralévő üléseket szombaton, illetve jövő héten hétfőn és kedden, az utolsót december 22-én szerdán tartják. Szombaton már hat megye küldi fel az adatokat az OVI-nak.


Az MSZP Budapesti Tanácsa információi szerint a leadott szavazatok újraszámlálása a fővárosban is befejeződött , és egyetlen esetben sem bizonyosodott be a szavazatok felcserélésének gyanúja – olvasható közleményükben.

Az MSZP budapesti elnöksége szerint a december 5-i népszavazáson leadott szavazatok újraszámlálása során bebizonyosodott, hogy a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) teljesen alaptalanul kérdőjelezte meg szavazatszámláló biztosok függetlenségét. Erről a budapesti elnökség pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t. Az MSZP budapesti elnöksége ezért az újra megszámlált szavazatok és a változatlan eredmény ismeretében felszólítja az MVSZ-t, hogy alaptalan, sértő vádaskodásuk miatt kövessenek meg minden szavazatszámláló biztost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik