Belföld

Jégpályává váltak az utak – gondban a vezetékesek

Ónos eső nehezíti a közlekedést a legtöbb dunántúli megyében, eddig több mint ötven baleset történt az utakon. Sok helyre még a sószóró autók sem tudnak eljutni a közlekedési akadályok miatt.

Tolna és Baranya megyék kivételével mindenütt csúszósak az utak, különösen nehéz a közlekedés Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében – mondta Dobson Tibor. A főutak azonban mindenütt járhatóak. Tájékoztatása szerint a Dunától keletre még nincs gond a közlekedéssel, néhány észak-keleti megyében azonban ónos szitálás van.

Vas és Pest megyében továbbra is ónos eső esik, így az utak továbbra is síkosak. “Az éjszaka folyamán sikerült ugyan jelentősen csökkenti a csütörtök esti ónos ködszitálás miatti csúszósságot, de péntek reggel elérte a megyét az az ónos eső, amit a meteorológusok jeleztek, ezért az utak továbbra is síkosak, főként a mellékutak nagyon csúszósak” – mondta el Csiszár Ferenc, a Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht. útügyeletese.







Nem jár a villamos
A főváros több területén ónos esőtől síkos a burkolat, a Budai-hegyekben sok helyen havazik. A hidakat, a felüljárókat, a fő- és tömegközlekedési útvonalakat folyamatosan szórják, a mellékutcák rendkívül síkosak, gépkocsival lehetőleg senki ne induljon útnak. Az autóbusz-közlekedésben nincs fennakadás, a hegyi járatok is a teljes vonalon járnak.
Az ónos eső sok helyen ráfagyott a felsővezetékre, emiatt autóbuszok közlekednek a 4-es és a 6-os villamosok helyett az Oktogon és a Moszkva tér között, a 70-es és a 77-es és a 82-es trolibuszok teljes vonalán. Állnak a 83-as trolibuszok is; a Kálvin tér és az Orczy tér között a 9-es autóbusszal utazhatnak, a fogaskerekű csak a Gyöngyvirág útig megy.
Lassú a haladás a belváros útjain, a kis- és nagykörúton, a Hungária-körút vonalán. Szintén telítettek a sávok a rakpartokon és a párhuzamos útvonalakon, a hidakon is lelassult a közlekedés.
A szakemberek kérnek mindenkit, csak téli gumival felszerelt járművel induljon útnak, hiszen a balesetek többségét nyári, vagy kopott gumis járművek okozták!

Jelenleg összes sószóró gépükkel kint vannak a közutakon, 15 géppel végzik a munkát, előbb a főutakat sózzák és homokozzák, a mellékutakra csak ezután tudnak majd eljutni. “A legkritikusabb a helyzet a megye déli részén Körmend és Vasvár térségében” – fűzte hozzá. A szakember szerint a kamionok okozhatják a közlekedésben a legtöbb problémát, a 8-as főúton Kámnál keresztbe fordult egy kamion, amelynek műszaki mentése jelenleg is folyik.

Veszprém megyében több helyen járhatatlanná tette az utakat  a folyamatos ónos eső miatti nagyfokú jegesedés. Itt már igen sok balesethez riasztották a mentőket. A térségben a nagyfokú jegesedés és az úttesten keresztbe fordult kamionok miatt járhatatlan a 8-as főút a márkói emelkedőnél és a 83-as út Gannánánál, a meredek utcákkal teli Veszprémben pedig reggel óta áll a helyijárati közlekedés, de torlódnak a személykocsik is számos lejtős utcában. 

A bakonyi utak is rendkívül nehezen járhatóak: nem ajánlatos közlekedni Zirc és Bakonybél között, ezen az útszakaszon reggel óta sok autó csúszott már árokba. A közútkezelő 23 sószóró gépe van kint az utakon, a fő bajt azonban az okozza, hogy az említett útszakaszokon a szórógépek sem tudnak közlekedni, az összetorlódott autók, keresztbe fordult kamionok miatt. Nehezíti az utak jégmentesítését az is, hogy folyamatosan esik az ónos eső és azonnal le is fagy, mert mínusz 3-4 fok van megyeszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik