Belföld

5 milliárd tőkeemelés a Volánoknál

Az ÁPV összesen 5 milliárd forint tőkeemelést hajt végre a Volán társaságokban, amit a cégek új, vagy legfeljebb nyolc éves használt autóbuszok vásárlására fordíthatnak.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV)pénteki közleménye szerint a privatizációs társaság igazgatósága csütörtökön döntött arról, hogy összesen 5 milliárd forintos tőkeemeléről, amelyet a a portfoliójába tartozó 23 Volán társaságnál hajtanak végre az autóbusz állomány korszerűsítésének finanszírozására, további egymilliárd forint tőkeemelés pedig az egyedi beruházásokat szolgálja.

Az évek óta folyó autóbusz rekonstrukció keretében a tulajdonosi forrást az egyes cégek új, vagy legfeljebb nyolc éves használt autóbuszok vásárlására fordíthatják. A közbeszerzési eljárás keretében történő vásárlásokat a következő év negyedik negyedévéig le kell zárni. A huszonhárom Volán összesen 6.500 autóbusszal rendelkezik, amelyek átlagos életkora 12 év.

A források elosztásánál az ÁPV Rt. figyelembe vette az autóbusz flotta átlagéletkora mellett a buszok műszaki állapotát, a buszpark nagyságát és összetételét, valamint a társaság gazdálkodását.

A beruházási források elosztásánál az ÁPV Rt. a társaságok hatékonyságának javítását és árbevétel termelő képességének növelését tekintette elsődlegesnek. Ezért prioritásként kezelte az informatikai és infrastrukturális beruházásokat, amelyhez – a tulajdonosi elvárás szerint – a társaságoknak 10 százalék saját erőt kell biztosítaniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik