Belföld

Háromszoros túljegyzés a 12 hónapos aukción

A 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegy csütörtöki aukcióján a befektetők több mint háromszorosan jegyezték túl az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által értékesíteni szánt 25 milliárd forintos mennyiséget.

A hozamszint 35 bázisponttal csökkent a két héttel korábbi aukció átlaghozamához képest, a szerdai másodpiaci referenciahozamnál pedig 20 bázisponttal lett kevesebb.

Az aukcióra 82,42 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, az ÁKK azonban a nagy kereslet ellenére sem emelte fel a meghirdetett 25 milliárd forintos mennyiséget.

A 12 hónapos kincstárjegyek 8,52 százalékos átlagos éves hozammal keltek el a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA), ami 35 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbi aukciós átlaghozamnál. Az aukción elfogadott legalacsonyabb hozam 8,48 százalék, a legmagasabb 8,58 százalék volt. Az alacsony hozamszint jelzi, hogy a piacon már számolnak a december 20-iki jegybanki kamatcsökkentéssel.

Az aukción a 12 hónapos kincstárjegyek 92,6338 százalékos átlagáron keltek el, drágábban két héttel korábbi 92,0610 százalékos átlagárnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik