Belföld

BÉT-nyitás: alig mozdult az index

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója a BUX 0,01 százalékot erősödve a szerdai záró értékéhez képest, 14 527 ponton nyitott csütörtökön. Az MTI által megkérdezett szakértők vegyes ármozgásokat várnak csütörtökön.

Deák Balázs, az Inter-Európa Bank elemzője szerint az emelkedő olajár miatt erősödhetnek az olajipari részvények, és ez hatással lehet a Mol árfolyamára is. A Matáv piacán szintén emelkedést vár, miután a New York-i börzén 1 százalékos erősödéssel, 877 forinton zárt szerdán a papír. A budapesti záróára ennél alacsonyabb, 868 forint volt. A Richterre viszont kedvezőtlenül hathat a gyenge dollár. Az elemző összességében enyhe erősödésre számít a BÉT-en.

Horváth Zoltán, a CIB Bank üzletkötője ezzel szemben kissé lefelé várja a piacot. Véleménye szerint a vezető papírok közül az OTP stabil lehet, a Richter és a Mol árfolyama viszont mérséklődhet. A Richterre a dollár gyengülése, a Molra pedig a jövőre esedékes magas bányajáradék hat kedvezőtlenül.

A BUX 52,02 pontos emelkedéssel, újabb történelmi csúcson, 14 525,24 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 0,36 százalékos erősödés.

A vezető részvények ára a Mol kivételével emelkedett az átlagos, 11,6 milliárd forintos forgalomban. A Mol árfolyama 100 forinttal 12 350 forintra csökkent, forgalma 3,3 milliárd forint volt.

Az OTP részvények 4,1 milliárd forintos forgalomban 40 forinttal 5550 forintra erősödtek. A Matáv záró ára 13 forinttal volt magasabb a keddinél, 868 forint, a papír forgalma 2,4 milliárd forintot ért el. A Richter árfolyama 95 forinttal 21 790 forintra nőtt 590 millió forintos forgalom mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik