Belföld

Oroszország három év alatt 30 milliárd eurót törleszt

Oroszország a 2008-ig 30 milliárd eurót akar visszafizetni a Párizsi Klubban lévő állami hitelezőknek járó adósságaiból - írta szerdán német kormányforrásokra hivatkozva a Handelsblatt.

Az orosz pénzügyminisztérium adatai szerint a Szovjetuniótól örökölt adósság a Párizsi Klubbal szemben 2004 elején 46 milliárd dollárra nőtt, ebből körülbelül 20 milliárd jut Németországra, 5,7 milliárd Olaszországra, 3,7 milliárd Japánra, 3,5 milliárd az Egyesült Államokra és 3,4 milliárd Franciaországra.

Oroszország 10 milliárd eurót törlesztene évente, Németország a jelzett időszak minden évében 2-2,5 milliárd eurót kapna vissza. Ezzel az összeggel már a jövő évi német költségvetésben is lehet számolni, ha a megállapodás létrejön Moszkvával.

Berlini kormányforrások szerint az orosz kormány és a Párizsi Klub között folyó tárgyalások közel vannak a befejezéshez, a megállapodás már ezen a héten tető alá kerülhet, vagy legkésőbb januárban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök októberben jelezte, hogy országa kész az idő előtti törlesztésre, nem csak a Párizsi Klubbal, de a Nemzetközi Valuta Alappal szemben is, köszönhetően a megdrágult olaj eladásából származó bevételeknek.

Az idő előtti részleges törlesztés elérhető közelségbe került, az mindkét fél érdekében állna – nyilatkozta a Handelsblattnak Bernd Pfaffenbach gazdasági államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik