Belföld

Az EP Törökország csatlakozása mellett szavazott

Az Európai Parlament szerdai szavazásán 407 képviselő mondott igent, 262 nemet, 29-en tartózkodtak arra a kérdésre, hogy kezdődjenek-e csatlakozási tárgyalások Törökországgal. Az igazi döntés azonban a csütörtökön kezdődő uniós csúcson születhet majd – adta hírül a Magyar Rádió.

Miután az Európai bizottság és az Európai Parlament is a török csatlakozás mellett foglalt állást, vélhetően az állam- és kormányfők gyűlése is pozitív választ ad Ankarának. A a fő kérdés azonban továbbra is a hogyan és a mikor. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen követelményeket szab az EU a Törökoszágnak, de a kiszivárgott információk szerint a huszonötök elvárják Törökországtól Ciprus tényleges elismerését, s azt, hogy fogadja el – akár hosszú távon – a török munkaerő-áramlás elé emelendő korlátokat. Törökország azonban csak azután ismeri el a Ciprusi Köztársaságot, ha az Európai Unió mind a 25 tagállama – köztük a ciprusi “görög állam” is – zöld jelzést ad a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

Sajtóinformációk szerint Franciaország pedig azért lobbizik, hogy csak a jövő év második felében kezdődjenek a tárgyalások Törökországgal, azután, hogy Franciaországban lezajlott a népszavazás az Unió új alkotmányáról, amelynek elfogadását a török csatlakozás esetleg kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik