Belföld

Kemény feltételek Törökország EU-csatlakozásához

Egyebek mellett Ciprus elismerését is feltételéül szabja az Európai Unió Törökország számára, hogy Brüsszel megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával - derül ki a Reuters által megszerzett, december 16-17-i EU-csúcson elfogadandó közlemény tervezetéből.

A tervezetből kiderül: a huszonötök elvárják Törökországtól Ciprus tényleges elismerését, s azt, hogy fogadja el – akár hosszú távon – a török munkaerő-áramlás elé emelendő korlátokat. A tervezet a decemberi csúcstalálkozóra hagyja a két legégetőbb kérdést megválaszolását, nevezetesen azt, hogy Brüsszel megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, és ha igen, mikor.

A szöveget, melyet a Reuters megszerzett, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia már körözteti a tagállamok között.

A tervezet üdvözli a reformfolyamatban elért jelentős török haladást, egyúttal szigorú kereteket határoz meg a csatlakozási tárgyalásokra vonatkozóan, s kimondja: a tárgyalásokat mindaddig nem lehet lezárni, amíg a huszonötök meg nem állapodnak az EU 2014 utáni költségvetéséről.

Törökország csak azután ismeri el a Ciprusi Köztársaságot, ha az Európai Unió mind a 25 tagállama – köztük a ciprusi “görög állam” is – zöld jelzést ad a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez – jelentette ki Abdullah Gül török külügyminiszter.

“Majd akkor foglalkozunk ezzel a kérdéssel, ha elvárásaink teljesülnek, ha meghozzák a döntést, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. Az EU-nak teljesítenie kell kötelezettségeit” – jelentette ki Gül Ankarában újságíróknak nyilatkozva.

Gül taktikázásnak minősítette a tervezet kiszivárogtatását, és leszögezte: a török kormány csak az EU-csúcs döntéseit veszi tekintetbe, és majd csak akkor vizsgálja meg, hogy megfelelnek-e várakozásának. “Legfőbb elvárásaink, hogy tűzzék ki a tárgyalások kezdetének pontos dátumát, hogy egyértelmű kilátásunk legyen a teljes jogú tagságra, és hogy a tárgyalások politikai feltételektől mentesek és folyamatosak legyenek” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik