Belföld

A cseh parlament jóváhagyta a deficites költségvetést

A cseh parlament szerdán jóváhagyta a jövö évi költségvetést, amely 83,6 milliárd koronás hiánnyal számol. A költségvetés bevételi oldala 824,8 milliárd, míg a kiadási 908,4 milliárd koronát tesz ki.

A 200 tagú testületben a költségvetést a kormánykoalíció 101 képviselöje támogatta, míg a 99 ellenzéki képviselö ellene szavazott.

Pénzügyi szakértők szerint a jövö évi költségvetés kiegyensúlyozottabb, jobb, mint az idei, jóval kisebb hiánnyal számol. Becslések szerint az idei költségvetési hiány legkevesebb 94 milliárd, maximum 110 milliárd korona lesz. A pénzügyminisztérium a kisebb adatot tarja valószínübbnek. Az idei évre eredetileg 115,7 milliárd koronás költségvetési hiányt terveztek, de a vártnál jobb gazdasági növekedés és az adóbevételek növekedése miatt jelenleg már csak 94-110 milliárd közti hiányra számítanak.

A teljes cseh államháztartási hiányt a hazai össztermék 4,7 százalékára várják jövőre. Az idén a GDP 5,2 százalékára valószínűsítik a deficitet.

Vlastimil Tlusty, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt frakcióvezetöje élesen bírálta, hogy a kormányzat a jövö évben is hiánnyal kíván gazdálkodni. Pártja álláspontja szerint a költségvetés növelni fogja a munkanélküliséget, az inflációt és rontani fogja a cseh külkereskedelmi mérleget, illetve annak egyensúlyát.

A szintén ellenzéki kommunista frakcióvezetö Pavel Kovácik azt kifogásolta, hogy a költségvetés nem támogatja eléggé a gazdasági növekedést, inkább az a célja, hogy az adófizetök zsebéből kihúzza a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik