Belföld

A LB megsemmisítette a népszavazás eredményéről szóló határozatot

1137 szavazókörben ellenőrizni kell a jegyzőkönyveket, miután a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az OVB-nek a december 5-ei népszavazás eredményét megállapító határozatát.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) a választási bizottság eredményt megállapító határozatát megsemmisítette és elrendelte a népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetsége (MVSZ) beadványában felsorolt szavazatszámláló bizottságok esetében a szavazatok megszámlálásáról kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését és az eredmény újbóli megállapítását – mondta Rytkó Emília a távirati irodának.


Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint ez elvileg a szavazatok újraszámlálását jelenti, amire eddig még nem volt példa az 1997-es választójogi törvény elfogadása óta. Erre azonban most sem biztos, hogy minden érintett szavazókörzetben sor kerül, miután helyenként már eddig is többször átszámolták a szavazatokat.


Az országos végeredményt megállapító határozatot az MVSZ és egy magánszemély támadta meg a Legfelsőbb Bíróságon (LB), miután Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke a szavazatok újraszámlálását követelte abban a 1139 szavazókörben, ahol – mint mondták – gyanú merül fel az igen és a nem szavazatok felcserélésére. Az MVSZ saját internetes oldalán közölte azoknak a szavazóköröknek a jegyzékét, amelyekben szerintük vélhetően felcserélték az igen szavazatokat a nem szavazatokkal, valamennyi helyszínen a kettős állampolgárság hátrányára.

Kifordították a voksokat?


A LB megsemmisítette a népszavazás eredményéről szóló határozatot 1

Az MVSZ elnöke a Tetten ért választási csalások című sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Az MVSZ azt kéri, hogy a népszavazás kapcsán gyanú alá esett urnákat foglalják le, gyűjtsék egy helyre Budapesten, és a sajtó jelenlétében, nyilvánosan egy eseti bizottság számolja újra a szavazatokat – jelentette be Patrubány Miklós kedden este. Hozzátette: megnyugvással veszik tudomásul, hogy a bíróság határozatával helyre kívánja állítani a Magyarországon megbillent jogrendet.

Patrubány Miklós közölte: az újraszámolás utáni eredmény kapcsán nem merészkedik jóslásokba bocsátkozni, ő az igazságot szeretné tudni. “Amennyiben megnyugtató és nyilvános újraszámlálás történik, mi készek vagyunk elfogadni annak eredményét”. Arra a kérdésre, hogy szándékos volt-e a csalás, azt mondta, hogy nem szeretne senkit sem vádolni. Patrubány Miklós elmondta: 1139 olyan szavazókör van, ahol a két kérdésre jegyzőkönyvezett válaszok “mintha tükröznék egymást”, tehát amennyi igennel győzött az első kérdés, majdnem ugyanolyan számszerű nemmel veszített a második kérdés.

Ez nem egy tipikus választói magatartás, hiszen mindenki igen-igenre, vagy nem-nem szavazatra bíztatta a választópolgárokat, tehát “statisztikailag szólva ez valószínűtlen”. Közölte: ahol sikerült újraszámoltatni a szavazatokat, ott száz százalékosan igazolódott a gyanú. Patrubány Miklós kiemelte, hogy azt a 373 szavazókört is újra kell számolni, ahol mind a két kérdésre nemmel szavaztak, ezeken a helyeken kórház-privatizációs kérdésben “volt kifordítva” az eredmény. 

Újra kell számolni


A Magyar Nemzet Online értesülései szerint az LB két bírói tanácsa külön-külön vizsgálta meg a két beadványt, és mindkettő úgy találta, hogy a végeredmény nincs megnyugtatóan tisztázva. Az Országos Választási Bizottság (OVB)kedd estéig nyúló ülése végül arra az álláspontra jutott, hogy péntekig várja az új jegyzőkönyveket abból az 1139 szavazókörből, melyben a Legfelsőbb Bíróság (LB) keddi határozatában újbóli eredmény-megállapítást rendelt el – közölte Rytkó Emília, az OVI vezetője. Rytkó Emília elmondta, arra kéri a jegyzőket, mielőbb tájékoztassák a szavazatszámláló bizottságokat az LB végzéséről.

Az OVB ülésén vita bontakozott ki arról, hogy ki kötelezheti a szavazatszámláló bizottságokat az új jegyzőkönyvek elkészítésére, illetve a voksok újraszámolására. Az OVB-nek ugyanis erre nincs hatásköre, és az OVI is csak a jegyzőket szólíthatja fel arra, hogy tájékoztassák a bizottság tagjait az LB döntéséről, továbbá biztosítaniuk kell a polgármesteri hivatalokban őrzött urnákhoz való hozzáférést.

Az MTV Híradójában mikrofonvégre kapott Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az LB döntése a szavazatok újraszámlálását jelenti, amit a testület el is rendelt. Az eljárás várható menetét a választási iroda vezetője nem ismertette pontosan, de Ficzere szerint a szavazatokat helyben kell összeszámolni, majd pedig az OVB az újra kiállított jegyzőkönyvek alapján hirdetheti ki a szavazás végeredményét. A Híradó értesülései szerint az újraszámlálás már szerdán reggel elkezdődhet, és az eredményhirdetésre akár már péntek délután sor kerülhet.

Az elnök korábban már elmondta, hogy a szavazóköri dobozok december 5. óta lezárva megtalálhatók a polgármesteri hivatalokban. 


Eljárási rend


Az Országos Választási Bizottság (OVB) a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett, 2004. év december 5. hó napjára kitűzött országos népszavazás tárgyában december 11-én hozott határozatot a népszavazás eredményéről. Megállapította, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.
A határozat ellen a meghozatalát követő napon a Legfelsőbb Bírósághoz címezve lehetett kifogást benyújtani az Országos Választási Bizottságnál. A kifogásnak legkésőbb 2004. december 12-én 16.00 óráig kellett megérkeznie. A Magyarok Világszövetsége ezen határozat alapján nyújtotta be kifogásait.


László Boglár kormányszóvivő kedd délután a sajtó munkatársaitól értesült az LB döntéséről. Erről szólva úgy fogalmazott: “a kabinet tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését”, és reményét fejezte ki, hogy a jegyzőkönyvek ellenőrzése megnyugtatja a kérdéssel foglalkozó politikai erőket. Batiz András, a másik kormányszóvivő az Origo.hu internetes portálnak nyilatkozva elmondta: “korábban is volt már arra példa, hogy egyesek nem tudtak belenyugodni egy választási eredménybe. Egy demokráciában mindenkinek meg kell adnia a jogorvoslatra a lehetőséget. Bízunk benne, hogy a mostani vizsgálatok csillapítólag hatnak a szavazás végeredményével kapcsolatos vitákra. Mindenkinek el kell fogadnia a demokrácia szabályait”.


Eredménytelen népszavazás

A december 5-ei népszavazáson egyik oldal támogatóinak száma sem érte el a választásra jogosultak 25 százalékát, így mindkét referendum eredménytelenül zárult. Az OVB szerint a szavazáson 3 017 738 választójogosult jelent meg, és 3 010 972 érvényes szavazólapot adtak le. A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján a kórház-privatizációt érintő kérdésre 1 922 765-en szavaztak igennel, és 1 034 578-an nemmel. Érvénytelenül voksolt 53 629 választópolgár. A kettős állampolgárság kérdésében 1 521 143 igen és 1 428 736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61 093 választópolgár.


A Fidesz készen áll


A Fidesz szerint az Alkotmánybíróság hétfői és a Legfelsőbb Bíróság keddi határozata azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya nem képes garantálni a magyar emberek számára a jogbiztonságot – áll a legnagyobb ellenzéki párt közleményében, hozzátéve, hogy ez tervezhetetlenné és kiszámíthatatlanná teszi a mindennapi életet.

“Felszólítjuk a kormányt, tartsa tiszteletben a Legfelsőbb Bíróság határozatát, és tegye meg a jogbiztonság helyreállításához szükséges lépéseket. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség minden ehhez szükséges segítséget megad, a választási bizottságokba delegált tagjaink készen állnak, hogy a jegyzőkönyvek ellenőrzésében a törvényes rendnek megfelelően részt vegyenek” – reagált a Fidesz a legrissebb eseményekre.

Az MDF tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését, nyilatkozta Dávid Ibolya a párt elnöke, hozzátéve, hogy ahová az MDF szavazatszámláló biztosokat küldött, ott nem történt visszaélés.

Horn Gábor a balkáni veszélyről

Horn Gábor, SZDSZ-es ügyvivő szerint a Legfelsőbb Bíróság határozata teljesen abszurd és értelmezhetetlen. A politikus az index.hu kérédére rámutatott, hogy a szavazatok újraszámolását csak a Legfelsőbb Bíróság rendelhetné el, de ilyen döntés nem született.

Vélekedése szerint, ha újra kellene számolni a népszavazás eredményét, akkor ezzel “bekódolnák” azt, hogy a jövőben az összes referendum szavazatait a végeredmény megállapítását követően újból összesíteni kellene. “Megyünk a Balkán irányába” – fogalmazott Horn Gábor, megjegyezve, az Alkotmánybíróság törvényt alkot, a Legfelsőbb Bíróság pedig értelmezhetetlen határozatokat hoz és ezzel “a jogbiztonság minimuma sem marad meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik