Belföld

Helyet csinál az FVM a magyar búzának

Legalább 200-300 ezer tonna gabona raktározására alkalmas új tárolótér megépítését reméli az FVM a kormány újabb agrárhitelprogramjától – közölte a Világgazdaság című lapnak Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára.

Az FVM további megoldásként más tagországokban is intervenciós raktárakat keres, hogy az itthon elhelyezhetetlen termény egy részét elszállíthassa. Benedek közölte: Németország már 500 ezer, Belgium 300 ezer tonna magyar gabona intervenciós tárolására írt alá előzetes szándéknyilatkozatot.

Mint ismert, a tárolóépítési program ötlete azért vetődött fel, mert a kormányzati nyilatkozatok szerint is gondok adódtak a rekordnagyságú, 16-17 millió tonnás idei gabonatermés elhelyezésével.

A piaci szereplők az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) vehetnek fel kedvezményes kölcsönöket a jövő év elejétől. Az MFB 40 milliárd forintot helyez ki, de ebből nemcsak a tárolóépítéseket, hanem az uniós szabványoknak megfelelő állattenyésztő gazdaságok kialakítását is finanszírozni kívánja.





Ajánlott videó

Olvasói sztorik