Belföld

Romlottak az üzleti várakozások

Novemberben jelentősen romlottak az üzleti várakozások, a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke mínusz 18,9 pontra csökkent az októberi mínusz 15,5 pontról - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. Európai Unió támogatásával készített felméréséből.

Az üzleti bizalmi index értéke egy hónap alatt érezhetően, 4,7 ponttal mínusz 16,4 pontra romlott. A fogyasztói bizalmi index ugyanakkor fél éve csaknem változatlan, novemberben mínusz 26,1 pontot mutatott az októberi mínusz 26,5 pont után.

A felmérés szerint minden ágazat várakozásai romlottak októberhez képest. Az iparban rosszabb lett a termelési helyzet és a termelési kilátások megítélése is. A válaszadók alacsonyabb rendelésállományt – ezen belül export-rendelésállományt – jeleztek, mint októberben, miközben nőttek a saját termelésű készletek. Az építőiparban romlott a termelés és a rendelésállomány megítélése, és kedvezőtlenebbé váltak a foglalkoztatási várakozások is. A kereskedelemben rosszabb üzletmenettel, passzívabb megrendelési politikával számolnak a jövőben, és a szokásosnál magasabb készletekről számoltak be a válaszadók.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket novemberben kissé kedvezőbbnek látták, mint októberben, de a következő 12 hónapban enyhe romlást vártak. Az ország gazdasági helyzetét valamivel rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban, s a következő egy évben ugyancsak némi romlást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik ezzel szemben mérséklődtek az októberihez képest, s a következő 12 hónapra szintén alacsonyabb ütemű áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó lakossági várakozások érezhetően mérséklődtek. A lakosság vásárlási kedve romlott novemberben az előző hónaphoz képest, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások némi optimizmust mutattak. Ismét csökkent a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya a GKI összefoglalója szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik