Belföld

Rendszeresen razziázik az APEH

Az utóbbi időben rendszeresen országos razziákat tart az APEH és még az idén további akciókra készülnek. Az elmúlt hétvégén a boltosok fele nem adott számlát az ellenőröknek. Erzsébet-napon még jobbak voltak a tapasztalatok.

Az ezüstvasárnapot is magában foglaló elmúlt három napban összesen mintegy ezer értékesítési helyet ellenőrzött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Ecsedi Ákos, az APEH ellenőrzési főosztálya operatív osztályának vezetőjének közlése szerint az ellenőrzöttek 47 százaléka egyáltalán nem adott bizonylatot az eladásról.

Az APEH-vezető hétfői sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a hivatal munkatársai összesen 36 millió forint mulasztási bírságot róttak ki a hétfőn délben lezáruló ellenőrzés során, az átlagos bírság így eléri a 73 000 forintot.

Mivel több értékesítési hely számára egy éven belül nem a mostani volt az első eset, hogy az ellenőrök szabálytalanságon érték, így 46 üzlet időszakos bezárását kezdeményezi a hatóság.

Erzsébet-napi körút

Az APEH novemberben is országos akciót szervezett, amelynek fő célja volt felmérni, hogy az Erzsébet nap, mint jeles névnap kapcsán mennyiben tér el az átlagostól a vállalkozások nyugta-, és számlaadási kötelezettségének teljesítése. (Az adóhatóság tájékoztatása szerint az ellenőrzés-sorozat lefedte a főváros nagy részét, a megyeszékhelyeket és az ország nagyobb városait.)

Az adóhatóság az akkori ellenőrzések során összesen 398 esetben vizsgálta a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésének betartását. A lefolytatott vizsgálatokból 155 alkalommal regisztráltak mulasztást az ellenőrök, ez az ellenőrzések 38,9 százalékát jelenti.

A vizsgált adóalanyok 29,6 százaléka (118 esetben) egyáltalán nem adott az általa értékesített áruról, esetleg az általa teljesített szolgáltatásról bizonylatot, ami azt jelenti, hogy az ellenőrzött adóalanyok közül minden harmadik nem regisztrálta az Erzsébet napi bevételét.

A várhatóan kiszabásra kerülő mulasztási bírság összege akkor mintegy 9 millió forint volt, ami 57 200 forintos átlagbírságnak felel meg. A nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ismételt elmulasztása miatt 18 esetben várható az adóköteles tevékenység céljára szolgáló üzlet, helyiség bezárása, ebből 15 esetben 12, 3 esetben 30 nyitvatartási napra zárják be az üzletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik