Belföld

Gyurcsány hazaérkezett Irakból

A magyar kormányfő a 300 fős magyar kontingenst látogatta meg az al-hillahi bázison, valamint a NATO iraki kiképző-missziójának leendő parancsnokával tárgyalt szombaton Bagdadban, és bejelentette, hogy Magyarország 77 darab T-72-es harckocsit ad át az alakuló új iraki hadseregnek.

Gyurcsány Ferenc homokvihar miatt késve érkezett a magyar kontingenshez Al-Hillahba, így mindössze háromnegyed órája maradt a visszaútjáig. Rövid szemléje során megköszönte a katonák helytállását, és megígérte nekik, hogy a karácsonyt már otthon tölthetik. A magyar csapat várhatóan jövő héten elindul Kuvait felé, azután hajóval Európába érkeznek majd a konvojokkal. Karácsony előtt pár nappal pedig majdnem mindenki hazaérkezik.

Gyurcsány Ferenc kormányfő még szombaton délelőtt tárgyalt a koalíciós erők főparancsnokával, illetve a jövő nyáron kezdődő NATO kiképző program leendő vezetőivel. A magyar kormányfő felajánlotta, hogy a magyar hadrendből kivont 77 darab T-72-es harcjárművet átadjanak az alakuló iraki demokratikus hadseregnek. Ennek a szállítása, ennek a felújítása már NATO és egyéb forrásokból kell, hogy megtörténjen. Eddig négymillió lőszert adtak át az irakiaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik