Belföld

Tengeri csapásra számítanak az al-Kaidától

Brit szakértők szerint kiemelten fontos tengeri célpont elleni támadásra készül az al-Kaida a következő 12 hónapban. A kereskedelmi hajók és olajfúrótornyok igen sebezhetőek.

Egy brit biztonsági cég szerint a tengerészet rendkívül sebezhető, és arra számítanak, hogy 2005-ben terrortámadást fognak megkísérelni egy fontos tengeri célpont ellen. Az Aegis Defence Services terrorizmussal foglalkozó éves jelentéséből kiderül, hogy az iraki konfliktus javított az al-Kaida támadó képességén, mert “lehetőséget adott a mudzsahedek egy új generációjának a hadviselés kitanulására”.

A cég következtetésével teljes mértékben egyetért Paul Beaver független védelmi szakértő is, aki szerint gazdasági jelentőségük miatt a támadás célpontja egy az olajiparhoz kapcsolódó tengeri létesítmény, esetleg óceánjáró lehet.

A figyelmeztetést pár hónappal előzte meg a brit haditengerészet hasonló elemzése, amely szerint az al-Kaida kereskedelmi hajókat támadhat meg: hajók szállítják a világ kereskedelemre szánt termékeinek több mint 90 százalékát, és a korábbi támadások már rávilágítottak a sebezhetőségükre.

2002-ben egy az al-Kaida csoporthoz közel álló szervezet terroristái Jemennél megtámadták a Limburg nevű francia szuper tartályhajót, 2000-ben pedig a “USS Cole” amerikai torpedó romboló 17 tengerészét ölték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik