Belföld

Powell búcsúútján kibékülne Európával

A NATO külügyminiszteri értekezlete előtt Colin Powell, az amerikai diplomácia távozó vezetője az árkok betemetésére szólította fel az Európai Uniót és az Egyesült Államokat.

Békülékeny hangot ütött meg Colin Powell távozó amerikai külügyminiszter, akinek alighanem ez az európai látogatása az utolsó hivatalos útja. A NATO külügyminiszteri értekezletét megelőzően a miniszter elismerte, hogy az iraki háború feszültséget okozott a transzatlanti kapcsolatokban, de mindkét oldalt arra kérte, hogy előre tekintsen.


„Tudom, hogy az elnöknek az utóbbi négy évben meghozott kulcsfontosságú döntései közül néhány vita tárgyát képezte Európában, különösen azok a döntések, melyek Irakra vonatkoztak” – mondta. Hozzátette egyúttal azt is: „Bármilyen nézeteltéréseink voltak a múltban és Irakot illetően, most előre tekintünk. Kezet nyújtunk az európaiaknak és reméljük, hogy Európa is a kezét nyújtja felénk”. Egy nyilatkozatában Powell a „fennálló viszályok” elsimításáról beszélt, kiemelve, hogy „az Egyesült Államok nagyon sok területen szorosan és sikeresen működik együtt az európaiakkal”.

Irakot és Afganisztánt illetően Powell várhatóan további hozzájárulást kér majd a NATO-külügyminiszterektől. A tagállamok részéről főként Franciaország utasítja el, hogy az atlanti szövetség részt vegyen az iraki műveletekben.

Colin Powell még november közepén adta be lemondását. A minisztert a Bush-kormány mérsékelt és hiteles “hangjaként” tartották számon Európában, noha az iraki háborút megelőző vitában hálátlan és utólag tarthatatlannak bizonyuló álláspontokat kellett védenie a szövetségesek meggyőzésére. Powell utódja Condoleezza Rice lesz, aki eddig az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának tisztjét látta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik