Belföld

Milliárdos haszonnal ketyegnek a Kupper-család parkolóórái

Az erős MSZP-s és fideszes kötődésű Kupper-család tulajdonában lévő Centrum Parkoló Kft. közel hárommilliárd forintos bevételének csupán töredékét fizeti be a kerületeknek , miközben jogelődje nagyjából egy évig nem fizetett használati díjat.

A napokban dugtak az orrom alá egy cikket, addig nem is tudtam erről – nyilatkozta az Index.hu internetes újságnak Kupper András, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője azt állítva: meglepetéssel olvasta, hogy nagybátyja, akit szintén Kupper Andrásnak hívnak, egy másik cégen keresztül áttételesen többségi tulajdonosa Budapest legnagyobb parkolási cégének, a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-nek (CPR Kft.).

A fővárosi tulajdonú Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás 2001-ben tíz évre ítélte oda a Centrumnak 32 ezer parkolóhely üzemeltetésének jogát, s a cég parkolók üzemeltetéséből származó bevétele tavaly már 2,86 milliárd forint volt. (A Centrum internetes oldala szerint a cég a parkoltatáson kívül foglalkozik még garázsszolgáltatással és járműőrzéssel). Az Index összeállítása szerint az érintett hét kerület, a parkolójegyek eladásából, büntetésekből és kerékbilincselésből származó bevételnek csupán a tizenöt százalékához jutott hozzá. Ráadásul a Centrum jogelődje, a Pertolex Kft. 1996 augusztusától nem fizetett az üzemeltetésért, azzal az indokkal, hogy a cég egy 1995-ös, fővárossal kötött megegyezés ellenére nem kapta meg 1300 parkolóhely üzemeltetési jogát.

A Petrolux Kft. megszűntetését 1997 szeptemberében jegyezte be a Cégbíróság. Ez az ügy azóta is bírósági stádiumban van, s az Index információi szerint Atkári János váratlan lefokozásában is jelentős szerepet játszott, hogy a fővárosi közgyűlésben a főpolgármester-helyettes megtorpedózta az MSZP és a Fidesz által is kívánatosnak tartott peren kívüli megegyezést az 1300 vitás parkolóhelyről.

Amint arról a Figyelő már korábban beszámolt, az idősebb Kupper András ez év november 10-én kivásárolta tulajdonostársainak zömét, és immár 75 százalék feletti részesedést mondhat magáénak – a CPR-hez hasonló nevű és abban közvetlen befolyással bíró – Centrum Parkoló Szolgáltató és Kereskedelmi (CPSZK) Kft.-ben, azaz meghatározó befolyással bír Budapest legnagyobb parkolóhely-üzemeltető cégében. Bár Kupper korábban is rendelkezett tulajdonrésszel (a jogelőd Petrolux-ban 1994. júniusa és 1997. szeptembere, a CPR-ben pedig 2001. májusa óta), az Index-nek úgy nyilatkozott, hogy “az elmúlt egy hónap még túl rövid idő volt ahhoz, hogy átvilágítsa a Centrum könyvelését, ezért egyelőre nem tud pontos adatokkal szolgálni az önkormányzatoknak fizetett összeg nagyságáról”.

A nagyapa, az 1956-ban a Csepel Művek körüli harcokban elesett Kupper Béla fiai közül Kupper V. Béla 1990 márciusáig Horn Gyula kabinetfőnöke volt a külügyminisztériumban, 1995 és 1998 között pedig a Bizományi Áruház Vállalat (BÁV Rt.) elnöki tisztét is betöltötte. A kilencvenes évek eleje óta egyik cége, az Úriban, a Boldogságtanyára bejegyzett Petrolex Kft. révén a kenőolaj-kereskedelemben is érdekelt, ugyanez a cég ráadásul 1994 és 1997 között a CPSZK Kft.-ben is tulajdonos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik