Belföld

Kinyílt a Lidl Fekete Könyve

Embertelen munkakörülmények között dolgoztatja embereit a Lidl, akiket megfélelmlítenek, zaklatnak és állandó megfigyelés alatt tartanak - állítja a német szolgáltatási dolgozók ver.di szakszervezete a Lidl Fekete Könyvében.

A szakszervezet, jelenlegi és volt munkatársak elbeszélése alapján, azt állítja, hogy a Lidlnél embertelenek a munkakörülmények. A dolgozókat megfigyelés alatt tartják, záróra után túlórázniuk kell, de ezért nem kapnak pénzt, állandó félelemben élnek, megaláztatásnak, zaklatásnak vannak kitéve. A nem kedvelt eladóknak próbavásárlással csapdát állítanak, így akarván megszabadulni tőlük, és előfordul az is, hogy lopással vádolják meg őket. A beszámoló pénteken megjelent a Financial Times Deutschlandban.

Korábbi német sajtóhírek szerint Csehországban a Lidl női dolgozói arról számoltak be, hogy arra kényszerítették őket, hogy menstruációs időszakukban megkülönböztető fejpántot viseljenek. A jelzést viselő eladók engedély nélkül is látogathatták a mellékhelyiséget, míg a többiek a továbbra is csak a meghatározott időben mehettek mosdóba.

A vállalat vezetői szerint a Fekete Könyv egy lejárató kampány része. A német laphoz eljuttatott közleményük szerint a csoport gyors ütemű növekedése miatt elkerülhetetlen, hogy néha olyanok kerülnek egy-egy üzlet élére, akik vezetőként nincsenek a helyzet magaslatán.

A szakszervezet korábban azt követelte a cég vezetőitől, hogy hozzák nyilvánosságra a vállalat forgalmi és nyereségadatait, és már meg is bízott egy ügyvédet, hogy nézzen utána a cégbíróságon a vállalat adatainak.

A neckarsulmi székhelyű Lidl az Aldi mögött a második számú diszkont élelmiszerlánc Németországban. A Trade Dimensions/M+M Eurodata és a Lebensmittelzeitung német élelmiszeripari szaklap becslése szerint a Lidl tavaly 17,3 milliárd euró árbevételre tett szert. A cég 2500 üzletében – köztük a magyarországiakban – a szakszervezetek adatai szerint 20-25 ezren dolgoznak.

A Lidl Magyarországon november 18-án jelent meg, azóta azonban szinte minden fronton támadás érte. Először a kalocsai boltjukat építő alvállalkozók vonták blokád alá az épületet, mert a fővállalkozótól nem kapták meg járandóságaikat, majd zöldségtermelő gazdák osztottak ingyen zöldséget tiltakozásul az áruházlánc dömpingárai ellen. Mindeközben a többi kiskereskedelmi hálózat is keresi a fogást új ellenfelén , és fogyasztóvédelmi előírásokra hivatkozva indítanak eljárást ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik