Belföld

Erőművet avattak Tatabányán

Hatmilliárd forintos beruházással épült gázmotoros erőművet adtak át Tatabányán, a fűtőerőmű területén. A új erőmű a Magyar Villamos Művek Rt. beruházásában készült el.

Az MVM Rt. három gázmotort telepített, ezek összesen 18 megawattal csatlakoznak az országos villamoshálózatra, 16,5 megawattos hőteljesítményük a város 22 000 lakásának távfűtését szolgálja.

A gázmotorok szennyezőanyag-kibocsátása teljesíti az új levegőtisztasági rendelet előírásait, a kapcsolt villamosenergia-termelés pedig gazdaságossá teszi a távfűtést.

Rekordidő, tíz hónap alatt valósult meg a tatabányai fűtőerőmű hatmilliárd forintos költséggel elvégzett megújítása – emelte ki Holló Vilmos, az MVM Rt. vagyongazdálkodási igazgatója a létesítmény ünnepélyes avatásán.

A tatabányai fűtőerőmű 1970 óta látta el távhővel a Komárom-Esztergom megye székhelyének 22 000 lakását. A szénbázisú erőmű egyre nehezebben tett eleget a szigorodó károsanyag- kibocsátási normáknak, ezért döntöttek a fölgázra és fűtőolajra átállítás mellett.

Az új gázmotoros fűtőblokk egy használaton kívüli épület elbontásával felszabadított területen épült fel. Időközben a Tatabányai Erőmű Kft. átvette a Vértesi Erőmű Rt.-től a fűtőerőmű teljes körű működtetését, a hő- és villamosenergia-termelést.

Az energiaellátást a Mol Rt. szentgyörgypusztai állomásáról biztosítják, ehhez 13 kilométer nagynyomású gázvezetéket fektetett le a Kőolajvezetéképítő Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik