Belföld

Draskovics több nagy privatizációt tervez 2005-ben

A Mol és az Antenna Hungária állami pakettjének eladása már a jövő évre csúszik - derült ki Draskovics Tibor előadásából azon a pénteki szakmai konferencián, amelyen a pénzügyminiszter több jövő évi privatizációs elképzelésről is beszélt.

Jövőre jó néhány nagy privatizációs tranzakció lesz. Többek között sor kerül a Mol, az Antenna Hungária és a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) még állami tulajdonban lévő részvényeinek eladására – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter pénteken Budapesten a Pénzügyminisztérium szakmai konferenciáján.


Draskovics több nagy privatizációt tervez 2005-ben 1

Fotó: MTI

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. eladására is jövőre kerül sor, azért, hogy a szükséges fejlesztéseket, a “nagy ugrást” megtehesse a társaság – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) egyúttal közzétette: jövőre több mint 300 milliárd forint bevételt tervez, és a költségvetési törvény szerint a kiadásai meghaladják a 180 milliárd forintot.

Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke a Pénzügyminisztérium privatizációs szakmai konferenciájának szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a privatizációs szervezet idei bevételei megközelítik a 400 milliárd forintot, ezzel a privatizáció történetének egyik legsikeresebb évét zárja. A bevételekből 43 milliárd forint az osztalékbevétel és egy 77 milliárd forintos tétel a Postabank privatizációjával összefüggő technikai elszámoláshoz tartozik.

A költségvetési befizetés 160 milliárd forint lesz az idén.

Tavaly az ÁPV bevételei 160 milliárd forintot tettek ki, a kiadásai pedig elérték a 118 milliárd forintot, a befizetése 42 milliárd forint volt – tette hozáá Mészáros Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik