Belföld

Az ASK ismét pályázik a Malévra

Az Aviation Solutions Konzorcium (ASK) másodszor is elindul a Malév privatizációs pályázatán. A társaság az első fordulóban 150 millió forintot ajánlott a légitársaságért, ám a pályázatot érvénytelennek minősítették.

A Malév értékesítésére kiírt pályázat novemberben eredménytelenül zárult, az egyetlen ajánlattevő az ASK volt. A cég most közlemény útján jelezte: elindulnak a második fordulóban is.

Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) igazgatóságának elnöke pénteken egy konferencián közölte, hogy hamarosan kiírják a Malév újabb privatizációs pályázatát. Az új tenderen rugalmasabb lesz az adósságállomány technikai és időbeni kezelésének elbírálása, valamint nyitottabb lesz a nemzeti jelleg megtartásának megítélése is.

Az ASK közleménye hangsúlyozza: a konzorcium már az első fordulóban is korrekt pályázatot nyújtott be. Hozzáteszik: a Malév jelenlegi helyzetét mérlegelve az ASK először jelképes összeget, egy forintot akart a légitársaságért kínálni. Végül a bánatpénzzel megegyező 150 millió forintos vételár-ajánlat mellett döntött.

Az ASK szakmai magját a közlemény szerint a vállalat iránt erkölcsi felelősséget érző régi maléves szakemberek alkotják. “Mögéjük tőkeerős (…) befektetői csoport sorakozott fel” – áll a közleményben.


Kevés érdeklődő


Az ÁPV Rt. 2004. szeptember 7-én tette közzé a Malév 99,95 százaléknyi részvényének eladását szolgáló nyilvános, egyfordulós privatizációs pályázati felhívását. Az október 8-i határidőig összesen négyen vásárolták meg a pályázati dokumentációt.


A beadási határidő október 20-a volt, ajánlatot egy pályázó, az Aviation Solution International konzorcium nyújtott be. Az ÁPV Rt. azonban úgy ítélte meg, hogy a pályázó nem tett eleget elvárt mértékben a Malév privatizációs koncepciójáról szóló kormányhatározaton alapuló pályázati kiírásnak. Ezért az Igazgatóság a tendert eredménytelennek nyilvánította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik