Belföld

Álláskeresés, karrierváltás

Az álláskeresés sikerességéhez, minél stresszmentesebb megéléséhez segít hozzá egy könyv, amely magyarországi munkaerő-piaci tapasztalatokon alapul, és szerencsésen mellőzi az amerikai könyvek lelkesítő stílusát.

A magyar munkavállalóknak lassan szembe kell nézniük azzal, hogy a munkaerőpiac gyors változásai miatt tudni kell tudatosan, profin és rutinszerűen kezelni az állásváltoztatási helyzeteket, mert élete során feltehetően mindenki többször fog munka nélkül maradni. Mivel a gyakori váltás a piacgazdaság velejárója, nem szabad egyéni katasztrófaként megélni a munkanélküliség kényszerű helyzetét.

Beosztástól és végzettségtől függetlenül mindenki hasonló módon éli meg a munkahelyváltás nehézségeit, és tipikus módon reagál a nehéz
Álláskeresés, karrierváltás 1

helyzetben. Ez a tapasztalata Cservenyák Tamás karrier-tanácsadónak, aki jelenlegi munkájában és ex-fejvadászként több ezer magyar munkavállaló álláskeresését kísérte végig. Saját és gyakorló humán erőforrás szakemberek tapasztalatait gyűjtötte össze Váltani kell!? című könyvében.

A könyv hangvétele empatikus, mivel az író az álláskeresői oldalt végigkísérve látja és érzi, milyen nehéz a munkanélküliség helyzetében megőriznünk méltóságunkat és önbecsülésünket. Vezetőként szolgálhat mindenkinek, aki minél gyorsabban szeretne újra állást találni.








Kezelhetőség
A tartalomjegyzék sajnos nem elég részletes, és hiányzik a szójegyzék, így az első olvasás után kicsit nehezebb használni, egyszerűen felcsapni a könyvet annál a címszónál, amely aktuálisan eligazítana, például egy felvételi interjú előtt vagy kapcsolataink mozgósításakor.

Vonalvezető – az álláskereső szemével


Mivel a magyar ember feltehetően nem gondolkodik előre, és nem olvassa el ezt a könyvet, amikor még biztosan ül a székén, a kronologikusan felépített könyv éppen a legmegfelelőbb lelkiállapotában fogja találni olvasóját: az elkeseredés és tanácstalanság fázisában. Az első rész az okokat és az állásváltoztatás lélektanát tárgyalja. A tapasztalatok és a tipikus reakciók összegyűjtése arra jó, hogy az olvasó megértse, nem ő az egyedüli, aki ezt a helyzetet így éli vagy élte meg.

A vonalvezetőnek szánt könyv végigkíséri az álláskeresés összes elemét (önértékelés, célkitűzés, keresési stratégia, önéletrajz, kísérőlevél, kiválasztási módszerek), miközben arra koncentrál, melyek azok az álláskeresési képességek, amelyek elengedhetetlenek a sikerhez, és hogyan lehet ma Magyarországon a leghatékonyabban állást keresni, a leggyorsabban munkához jutni.

Így meglepetéseket is tartalmazhat a könyv, hiszen akik először kerülnek ilyen helyzetbe, talán teljesen más sorrendben állnának neki a keresésnek. Például nem fordítanának annyi időt saját személyiségük reális felmérésére, és elfeledkeznének egy csomó olyan dologról, ami jelentős mértékben befolyásolja a sikert.

A szerző más, az álláskeresés szempontjából releváns információkra is kitér. Ismerteti például az aktuális magyarországi munkaerő-piaci helyzetet és a munkaügyi központok által kínált szolgáltatásokat. De ad tanácsokat az alkalmazotti munkaviszony alternatívájaként szóba jöhető saját vállalkozás alapításához is.








Saját tapasztalat
A könyv egyik nagy erőssége, hogy saját tapasztalatokon alapszik, ezért nagyon is életszagú. Ebből azonban hátrányok is fakadnak, hiszen a szerző nem lehet a szakértője minden területnek. Így előfordulhat, hogy bár bizonyos részeknél maga is elismeri, mennyire fontosak (például a felvételi interjúk során a testbeszéd), nagyon röviden lezárja a témát.

Belső információk


A Váltani kell!? egyik nagy előnye, hogy a munkaadói oldal elvárásait belső információkra alapozva ismerteti az olvasókkal. Ez természetesen óriási segítség ahhoz, hogy egy álláskereső hogyan írja meg önéletrajzát, hogy viselkedjen az interjún, hogy a legjobban tetsszen a vállalat képviselőjének. Cservenyák Tamás nemcsak saját fejvadászi tapasztalataira emlékszik vissza, hanem tizennyolc gyakorló HR vezető gondolatait és elvárásait is leírja. A humán erőforrás szakemberekkel folytatott interjúkból olyan hasznos információk is kiderülnek, hogy például rossz benyomást kelt, ha valaki a felvételi elbeszélgetésen túl magabiztos, panaszkodik, szidja a volt munkahelyét, vagy megoldhatatlan helyzetekről és problémákról beszél.

De a munkaerőpiac alapos ismerete máshol is segít. Kevesen tudják, hogy az állások felét a vállalatok meg sem hirdetik, hanem kapcsolatokat felhasználva töltik be. Hogy tíz esetből hány interjúra kapunk meghívást, vagy hogy hányszor válaszolnak legalább egy visszautasító „nem”-mel a hallgatás helyett, az is leginkább attól függ, hogy személyes kapcsolatok révén jelentkeztünk-e a pozícióra. A javasolt saját marketing mix összeállítása a leghatékonyabb „fegyvert” adja az álláskereső kezébe.

A felvételi interjúkon is könnyebb megfelelni, ha az álláskereső ismeri a másik oldal szándékait. Például, hogy interjútípusok szerint merre terelik a témát, melyik az a három kérdés, amelyre mindenképp választ szeretnének kapni a beszélgetés végére. De az sem elhanyagolható, hogy a kis- és középvállalatoknál sokkal inkább az egyéni szimpátián múlik az új munkaerő felvétele, mint a szakmai kompetenciákon. A könyv számos ilyen belső információt tartalmaz.


Apró trükkök


A szerző azonban jól ismeri az álláskeresőket is, így tipikus hibáik és gondolataik sem maradnak rejtve előtte. Hogy ezek és megoldásaik szerpelnek a könyvben, már az is sokat segít. Az álláskeresők például hajlamosak túlbonyolítani helyzetüket, és olyan döntési helyzeteken töprengeni, aminek semmi értelme. Például: „Mi lesz, ha az a cég hamarabb válaszol, és én mégis a másikhoz mennék?”

Az ilyen helyzetek megoldására adott jó tanácsok mellett egészen apró részletekben is segít Cservenyék Tamás: milyen betűtípussal írjuk az önéletrajzot, mire hivatkozzunk a telefonáláskor? Az is fontos, hogy vigyünk magunkkal aprópénzt a parkolóórához, ne késsünk az interjúról, a felmondáskori munkaviszonyt még tüntessük fel az önéletrajzban, a kéretlen önéletrajzokat pedig ne a HR-esnek, hanem a funkcionális vezetőnek küldjük… A könyv szerzője mindvégig fogja kezünket, és barátságosa hangon magyaráz, mit és hogyan kell tennünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik