Belföld

Biztonságosabb az új iraki megbizatásunk

Biztonsági okai vannak, hogy a magyar katonák a jövőre induló iraki NATO-misszióban nem szállítási, hanem őrzés-védelmi feladatokat vállalnak - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter reggel egy televíziós interjúban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az év végén hazatérő, szállítási feladatokat végző magyar katonák tevékenységéhez nagyon komoly biztosító erőre is szükség volt. Az őrzés-védelmi feladat biztonságosabb, hiszen a katonák így nem jelennek meg folyamatosan az utcákon, mint a szállítási feladatoknál, ugyanis folyamatosan egy “zárt közegben és körzetben védik az objektumot”, a NATO kiképzőközpontját – mutatott rá a miniszter.

Magyarország eredetileg is őrző-védő feladatokra ment volna Irakba, azonban akkor a “politikai vita során elvérzett ez az ötlet, és ebből lett szállítás” – emlékeztetett a miniszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Hangsúlyozta, hiába írták fel a szállítójárművekre, hogy humanitárius céllal dolgoznak, Irakban “mégis mozgó célponttá tudtunk válni”.

A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy 2005. június elsejétől várhatóan 2006. szeptember 30-ig tart annak a magyar katonai alakulatnak a küldetése, amely a NATO-misszió keretében utazik Irakba. László Boglár közölte: a kabinet elutasította azt a NATO- elvárást, amelynek értelmében szállító feladatot is el kellene látnia a Bagdadban létesítendő kiképzőközpont munkájában részt vevő alakulatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik