Belföld

BÉT: az OTP mozgathatja a piacot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 14 443, 46 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 0,09 százalékos erősödés. Az MTI által megkérdezett szakértők vegyes irányú ármozgásokra számítanak csütörtökön. A Nova Banka megvásárlásáról szóló bejelentés kapcsán az OTP-papírok mozogahatnak jelentősebb mértékben.

Rátkai Orsolya, az OTP Bank elemzője kis mértékű árfolyammozgásokra számít. Véleménye szerint a Matáv ára tovább már nem fog emelkedni, az UMTS frekvenciahasználati jog elnyeréséről szóló jó hír ezen a napon már nem lesz hatással a távközlési papír árfolyamára. Az OTP piacán azonban emelkedésre számít, mivel a Nova Banka megvásárlásáról szóló bejelentés szerdán csak tőzsdezárás után jelent meg.

Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője szerint, kérdéses, hogy a befektetők hogyan értékelik a magas árat, amit az OTP a Nova Bankáért ajánlott, azért, hogy megelőzze a versenytársakat. Elképzelhetőnek tartja, hogy napközben negatív irányba is elmozdul a bankpapír ára, de a nap végére mindenképpen pozitív zárásra számít.

A Matávval kapcsolatban kiemelte, hogy a Matáv mobilcége, a T-Mobile által elnyert UMTS licenc vételára kedvező, és az is pozitív hír, hogy egyelőre nem lesz a piacon negyedik szereplő, így kisebb lesz a verseny.

A BUX szerdán 12,98 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 14 430 ponton, történelmi csúcson zárt. A részvénypiac forgalma 9,63 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott.

A Matáv árfolyama 9 forinttal 835 forintra, a Mol-é 20 forinttal 12 470 forintra emelkedett. Az OTP 7 forinttal 5 380 forintra, a Richter pedig 100 forinttal 22 800 forintra gyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik