Belföld

Az OTP a legesélyesebb a Nova Bankára

Az OTP Bank vásárolhatja meg Horvátország hetedik legnagyobb hitelintézetét, a Nova Bankát, amelyről napokon belül dönt a horvát kormány – értesült a Népszabadság horvát forrásokból.

Az OTP-nek ez igen fontos előrelépés lenne azután, hogy Albániában a Raiffeisennel szemben veszített, hétfőn pedig kiderült, hogy a szerb kormány a görög Alpha Bank ajánlatát tartotta jobbnak a magyar pénzintézetével szemben a Jubanka privatizációs pályázatán.

A Nova Banka 2003. év végi 1 milliárd eurós mérlegfőösszege alapján Horvátország hetedik legnagyobb pénzintézete. Több mint 300 ezer lakossági, valamint vállalkozói, vállalati ügyfelét a jellemzően tengerparti régiókban üzemelő 92 bankfiókján keresztül szolgálja ki. Saját tőkéje 2003 végén meghaladta a 78 millió eurót.

A leginkább lakossági betétgyűjtésben erős Nova Banka 2004. június 30-án a lakossági betétek piacán 6,3 százalékos, a lakossági hitelezés területén pedig 4,3 százalékos részesedéssel rendelkezett. A kereskedelmi banki piacon a vállalati betétek és vállalati hitelek piacán egyaránt megközelítőleg 2,5 százalékos részesedése van.

Horvátország igen fontos hídfőállás lehet az OTP terjeszkedési stratégiájában, Szerbia és Montenegro mellett, amely országokat a bank az elsődleges bankakvizíciós célországoknak nevezett meg keddi közleményében. Bár az OTP kedvező lehetőségeket látott a szerb piacralépésre a Jubanka privatizációjában, a bank vezetői nem tettek le tervükről és egyéb befektetési lehetőségeket vizsgálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik