Belföld

Novemberben esett el a legtöbb amerikai katona Irakban

Százharminchat amerikai katona esett el novemberben Irakban: ez volt a legmagasabb havi veszteség az iraki háború kezdete óta, amiben szerepe volt a Fallúdzsa elleni ostromnak is - közölte helyi idő szerint kedden a Pentagon.

Korábban a legsúlyosabb veszteség áprilisban következett be, amikor 135 amerikai katona halt meg, többségük a Fallúdzsa ellen intézett akkori támadás és a Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok hívei által az ország déli részén kiváltott erőszakhullám következtében – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

A Pentagon egy másik közlése szerint összesen 1274 amerikai katona halt meg, amióta 2003 márciusában megindult az Egyesült Államok vezette hadjárat Szaddám Huszein diktátor rendszerének megbuktatására.

A sebesültek száma 9765 volt, közülük több mint 5200 olyan súlyosan sebesült meg, hogy nem tudta szolgálatát folytatni. A CIA iraki irodájának vezetője nagyon borúlátó jelentést nyújtott be Washingtonba az iraki politikai helyzetről, a biztonság javításának és az újjáépítés előrevitelének a fontosságát hangsúlyozva – közölte egy amerikai illetékes.

A dokumentum, amelynek létezéséről a The New York Times számolt be, a múlt hónapban készült. “A biztonság frontján történő változás nélkül az átmeneti kormány nem lesz képes érvényesíteni a tekintélyét, gazdasági fejlődés és újjáépítés nélkül pedig a szunniták részvétele (a politikai folyamatban) jelentéktelen lesz és az erőszak várhatóan csak tovább növekszik” – szögezi le a CIA-illetékes.

John Negroponte, Washington iraki nagykövete ugyanakkor fenntartását hangoztatta a jelentéssel kapcsolatban. Véleménye szerint a többnemzetiségű haderő és a kormány több sikert ért el a felkelőkkel szembeni harcban, mint amennyit a jelentés sejteni enged.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik