Belföld

Az MSZP nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat

Az MSZP olyan jogszabálytervezetet, illetve módosítást készít elő, ami lehetőséget biztosít a Történeti Levéltár állambiztonsági iratainak, a hármas főcsoportfőnökség valamennyi aktájának korlátozás nélküli megismerésére.

Hiller István pártelnök, az MSZP szerdai frakcióülése után elmondta, javasolják az Országgyűlésnek, hogy a hatályos jogszabályok áttekintésével, illetve módosításával biztosítsa, hogy minden olyan állambiztonsági irat, amely 1944. december 21. és 1990. február 14. között keletkezett, és amit az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltára kezel, korlátozás nélkül megismerhető és nyilvánosság elé tárható legyen.

A javaslatot a frakció is támogatta, és szeretnék, ha 2005 februárjában ezzel az előterjesztéssel kezdené munkáját az Országgyűlés. Képviselői indítványként kívánják beadni a szükséges törvénymódosításokat, és első aláírónak Hiller István pártelnököt kérik fel – mondta el Lendvai Ildikó frakcióvezető.

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint javaslatuk abban különbözik Mécs Imre és Fodor Gábor szabad demokrata politikus előterjesztésétől, hogy “a lehető legteljesebb körű nyilvánosságot biztosítja, lényegében a hármas főcsoportfőnökség valamennyi aktája minden magyar felnőtt állampolgár számára megismerhetővé válik”.

A lezáratlan múlt legutóbb akkor okozott viharokat, amikor Novák Dezsőről, az egykori világválogatott labdarúgóról derült ki, hogy korábban besúgóként rendszeresen jelentett FTC-beli csapattársairól a kommunista hatóságoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik