Belföld

Megmérgezték Juscsenkot

Az ukrán ellenzéki vezér egyik osztrák orvosa a The Times című brit napilapnak úgy nyilatkozott: Juscsenkót megmérgezték a választási kampány idején. Már csak az a kérdés, ki tette.

A Viktor Juscsenkót egy ausztriai klinikán kezelő orvosok szerint az ukrán ellenzéki elnökjelöltet megmérgezték – írja a The Times című brit napilap. “Ma már bizonyosak vagyunk abban, hogy meg fogjuk tudni erősíteni, milyen anyag okozta a betegséget” – idézi a napilap Nikolai Korpan doktort, aki Juscsenko kezelését felügyelte a Rudolfinerhaus bécsi klinikán.

“Ezt az anyagot egy másik személytől kapta, akinek különleges célja volt” – tette hozzá az orvos, majd arra a kérdésre, hogy a cél az volt-e, hogy megöljék az ellenzéki politikust, Korpan doktor kijelentette:”Igen, természetesen.” (A Rudolfinerhaus orvosai korábban azt közölték, nincs bizonyítékuk arra, hogy az ukrán politikust szándékosan megmérgezték volna.)


Megmérgezték Juscsenkot 1

Juscsenkó a kampány előtt és a mérgezést követően

Gyilkos szándék

A bécsi klinika orvosai szerint napokon belül azt is meg fogják tudni mondani, milyen mérgező anyag került az ukrán elnökválasztás legutóbbi körében alulmaradt politikus szervezetébe. Azt azonban már most is lehet tudni, hogy a vegyületet élelmiszerrel, vízzel vagy injekcióval juttathatták a politikus szervezetébe. “Ismét meg kellene vizsgálnunk őt Bécsben. Ha ma hozzánk kerülne, két-három napon belül be tudnánk fejezni a vizsgálatot” – közölte az orvos.

Viktor Juscsenko szeptemberben betegedett meg, az október 31-ei elnökválasztást megelőző kampány idején. Később azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy meg akarták őt gyilkoltatni. Az egyik elmélet szerint Juscsenko dioxinmérgezést szenvedett, amely heveny bőrkiütéssel jár, de az osztrák orvosok ez irányban nem vizsgálódtak.

Ki lehetett az?

A bizonyíték, hogy Viktor Juscsenkót szándékosan megmérgezték, megsemmisítő csapás lehet ellenfelére, Viktor Janukovics kormányfőre. A két elnökjelölt ugyanis a választások második fordulójának megismétlésére készül.

Kérdés ugyanakkor – írja a lap, hogy a mérgezést Viktor Janukovics, a szövetségesei vagy a Kreml parancsára követték-e el. Moszkva ugyanis attól tart, hogy Juscsenko a NATO-hoz és az EU-hoz csatlakozva kivezetné Ukrajnát az érdekszférájából – jegyzi meg online kiadásában a The Times.

Juscsenko ellenfelei, a leköszönő Kucsma elnök és Janukovics eddig érdemben nem reagáltak az osztrák orvos minapi kijelentéseire. Viktor Pincsuk parlamenti képviselő, milliárdos, Leonyid Kucsma ukrán államfő veje egy korábbi interjúban azt közölte: nem hinné, hogy bizonyítékot találnak arra, hogy Juscsenkót megmérgezték. Szerinte ezt a provokációt a saját táborában készítették elő Juscsenko, a kormány és az egész ország ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik