Belföld

Fellülvizsgálják az állami földek bérleti szerződéseit

A FVM felülvizsgálja az állami tulajdonú földek bérleti szerződéseit, azok ugyanis több esetben olyan alacsony bérleti díjat tartalmaztak, hogy sértik az esélyegyenlőség elvét és az uniós földalapú támogatás elvesztésének kockázatával jár – írja a Népszabadság.

A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) nem szándékozik megvárni, hogy a földalapú támogatásoknak egy részének visszafizetésére kötelezzék Magyarországot, – mondta Németh Imre földművelésügyi miniszter a Népszabadságnak – Ezért a tárca kidolgozott egy, a piaci árhoz közelítő egységes díjrendszert. Ez némi ellenállásba ütközött, ugyanis a piaci áraknak megfelelően aranykoronánként 500 forintban állapították meg a bérleti díjat.

A termőföldekre idén az EU a magyar állam kiegészítésével közel 38 ezer forint területalapú támogatást nyújt (aranykoronától függetlenül) hektáronként, így földpiaci szakértők szerint kialakulóban van egy egységes megállapodás, amely szerint a haszonbérlet díj szintjét a területalapú támogatás felében határozza meg, így a piacon az idén minimum 19 ezer forint.

A Magyar Földbirtokosok Országos Szövetsége már korábban tiltakozott az állami földek vagyonkezelőjénél, a Nemzeti Földalapnál, a haszonbérleti díjak miatt. A szervezet elnöke, Sátrai István példaként a külföldi tulajdonú balatonfenyvesi Hubertus Bt.-t említette, amely privatizációs szerződése értelmében 99 esztendeig évente hektáronként tíz forintért bérelhet több ezer hektárnyi állami földet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik