Belföld

Olaszország is kozmetikázta deficitadatait?

Görögország mellett esetleg Olaszország is hamis deficitadatokat közölt Brüsszellel éveken át - írja uniós forrásokra hivatkozva a Financial Times.

A lap az Európai Unió bizottságának eddig még nem publikált jelentésére hivatkozva írja azt, hogy az olasz kormány tartósan több pénzt kölcsönzött a maastrichti szerződésben engedélyezett mértéknél.

Eszerint Olaszország 1997 óta megsértette az uniós stabilitási és növekedési paktum szabályait, és nem teljesítette az eurózóna-tagsághoz megkövetelt feltételeket.

Domenico Siniscalco olasz pénzügyminiszter kedden délelőtt tárgyalt az olasz statisztikai módszerekről Joaquin Almuniával, a brüsszeli bizottság pénzügyekben illetékes biztosával.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden támogatták a bizottság kezdeményezését, hogy eljárás induljon Görögország ellen, amiért Athén téves adatokat szolgáltatott hosszú időn át Brüsszelnek. A miniszterek kedden nyilvánosságra hozott közleményükben elmarasztalták az Eurostatot, az EU statisztikai hivatalát is, mivel az még Görögország 2003 évi eurózónához történt csatlakozása előtt jóváhagyta a Görögország által közölt adatokat. Az EU ugyanakkor szankciókat nem tervez Görögországgal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik