Belföld

Jelentős a külföldi tőke a Gazpromban

A közvetlen külföldi részvénybirtoklás tilalma ellenére külföldi fedezeti alapok már 4 milliárd dollárnyi tőkét fektettek az orosz Gazprom gázipari csoportba - írta iparági forrásokat idézve a keddi Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint, jóllehet a hatályos korlátozások alapján csak hazai befektetők birtokolhatnak közvetlenül Gazprom-részvényeket, a világ legnagyobb gáztermelő és -forgalmazó cégének oroszországi papírjaira már kialakult egy “szürke piac” Cipruson, amelyen keresztül off-shore befektetők, akik a korlátozás hamaros feloldására számítanak, már most hozzáférnek a céghez.

A lap szerint az orosz hatóságok szemet hunynak az előírások e kijátszása felett.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szeptemberben azt mondta, hogy még az év vége előtt várja a közvetlen külföldi befektetési korlátozás feloldását. A Financial Times szerint azonban ez csúszhat, amíg eldől, hogy a Gazprom a várakozásoknak megfelelően átveszi-e Juganszknyeftyegazt, a milliárdos adóhátralékok címén hatósági ostrom alatt álló Jukosz olajcég fő termelőegységét.

A lap szerint a befektetők olyan mértékű megtérülési lehetőséget látnak a Gazpromban, hogy külön a cégre több befektetési alap jött létre Svájcban, Írországban és Svédországban.

A papír igen likvid: a rubelben jegyzett Gazprom-részvények piaci értéke az idén eddig megkétszereződött, miközben a részvényeket külföldön megtestesítő amerikai letéti jegyek árfolyama a felével nőtt.

A Gazprom teljes piaci tőkeértéke meghaladja az 57 milliárd dollárt, a Financial Times szerint.

Közben Moszkvában megjelent a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank Gazprom-megrendelésre készült becslése, amely a Gazprom Londonban jegyzett amerikai letéti jegyei alapján 78,2-80,5 milliárd dollárra tartja a Gazprom piaci értékét. Ugyanakkor a bank csak 5-6 milliárd dollárra becsli az orosz állami Rosneft olajtársaságot, amely beolvad a Gazpromba. Ezzel az orosz kormány csak további 6-7,5 százalékot szerez a Gazpromban a meglévő 39,3 százaléka mellé, vagyis a legföljebb 46,8 százaléka alapján nem fenyeget az ügydöntő állami ellenőrzés megszerzése ebben a szakaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik