Belföld

Tűzharc a szaúdi amerikai konzulátusnál

Fegyveresek legkevesebb nyolc áldozattal járó támadást intéztek az Egyesült Államok szaúd-arábiai konzulátusa ellen, Dzsiddában - írja a BBC.

A támadók öt szaúdi őrt megöltek, amikor – egy gépkocsi felrobbantása után – behatoltak az épületbe. A kibontakozó tűzharcban a biztonsági erők több tagja megsebesült, a szervezet képviselői közölték, hogy három fegyverest megöltek, két másik – sebesült – támadót pedig elfogtak.


Később aról érkeztek hírek, hogy a szaúdi hatóságok újra urai a helyzetnek, két terroristát elfogtak és további hármat meggyilkoltak.

Korábbi közlések szerint a támadók túszokat ejtettek az épületben dolgozók közül, de az is elképzelhető, hogy az alkalmazottak csak bent rekedtek a követségen – írja az MTI.

Szemtanúk szerint az épületből lángok csaptak ki, fölötte pedig füst gomolygott. Egyes források szerint a támadók kézigránátot is robbantottak – ekkor keletkezett a tűz.

Az amerikai nagykövetség szóvivője közölte, egyetlen amerikai diplomatát sem öltek vagy sebesítettek meg, illetve ejtettek túszul a támadók. A szaúdi alkalmazottak számbavételével még nem végeztek.

A szóvivő elmondta még, hogy óvintézkedésként bezárták a rijádi amerikai nagykövetséget és a dzahráni konzulátust is.


Helyi tudósítások szerint ugyan az utóbbi időben növelték a biztonsági szintet a konzulátus körül. A támadók ennek ellenére egy jól tervezett akcióval könnyedén törtek be a konzulátusra.  A konzulátus közlése szerint az amerikai munkatársak mind biztonságban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik